Gazdaság hvg.hu 2011. augusztus. 02. 18:54

Sokk: hajszálnyira a 250-től a frank

Újabb történelmi csúcsra, 249 fölé lőtt a svájci frank kedden este.

Kedden este hét óra előtt pár perccel 249,63 forinton jegyezték a svájci frankot a devizapiacon. Előtte 247 forint körül járt az árfolyam. A nap folyamán már volt egy történelmi  csúcsunk: délelőtt 9 óra után a svájci frank átütötte a 246 forintos szintet. Hétfőn is kaptunk rekordot, akkor a 244 forintos szintet ütötte át az árfolyam. Két hete hétfőn is történelmi árfolyamrekordot ért el 238,46 forintos jegyzésen, majd múlt pénteken túllőtt a 240-es szinten. 

A megugrás első látásra különös, hiszen az amerikai szenátus kevéssel hét óra előtt fogadta el az Egyesült Államok adósságplafonjának megemeléséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel az USA technikai fizetésképtelenségének elmúlt a veszélye. A piacokat azonban múlt hét óta már nem az amerikai csőd veszélye izgatja, hanem az amerikai és a világgazdaság egyre romló kilátásai és a fejlett államok adósságválsága. Emiatt várható volt, hogy a döntés nem fogja enyhíteni a feszültséget, és a svájci frankba menekülnek a befektetők, így tovább erősödik a dollárral és az euróval szemben. A Fitchet sem hatotta meg az amerikai adósságplafon-emelés, és azt üzente, ha középtávon tovább emelkedik az  államadósság, akkor jön a leminősítés és az USA AAA adósminősítéséből elvesz egy A-t.  

Az euróval szemben 1,09 alatti szintre erősödött a svájci frank. Ez azt jelenti, hogy egy euró már csak 1,09 svájci frankba kerül a devizapiacon. Közel járunk tehát ahhoz, hogy ugyanannyiba kerüljön a frank és az euró. Július elején még 1,23, egy évvel ezelőtt pedig 1,38 svájci frankot kellett fizetni az euróért. 2008 januárjában még 1,68 körül járt az árfolyam. 

További cikkeink a svájci frank árfolyamrekordjáról

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.