2010. március. 16. 13:35 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. március. 16. 13:30 Gazdaság

Több mint kétmilliárd forint prémiumot kap a Deutsche Bank vezére

Vége a bankvezérek „szűkös" éveinek: a Deutsche Bank újra óriási prémiumokat fizet elnökségi tagjainak. Josef Ackermann vezérigazgató 8 millió euróval többet keresett tavaly, mint egy évvel korábban.

A Deutsche Bank első embere, Josef Ackermann újra a legjobban fizetett bankvezérnek számít Németországban.  A svájci származású vezérigazgató 2009-es teljesítményéért – az 1,3 millió eurós alapfizetésével együtt − összesen 9,6 millió eurót kap – írja a Spiegel magazin online kiadása a bank tegnap közzétett üzleti jelentésére hivatkozva. Egy évvel korábban, a pénzügyi válság miatt csupán 1,4 millió eurós prémiumot kapott. A válság előtti csúcskeresetétől azonban még mesze áll Ackermann, hiszen akkor 14 milliót is kaszált évente. A bőségesebb javadalmazást annak köszönheti a bankvezér, hogy a Deutsche Bank tavaly 5,2 milliárd euró adózás előtti eredményt ért el, amelyet a tervek szerint jövőre megdupláznak.

A készpénzből és részvényekből álló mostani prémium nagyobb részét ráadásul nem kapja azonnal kézhez a bankvezér, hanem a kifizetés bizonyos hosszabb távú célkitűzések teljesülésétől is függ, ami lényegi eleme a bank javadalmazási rendszerét érintő módosításoknak, amelyre az óriási bankárprémiumokat és a válságban betöltött szerepüket érintő kritika miatt volt szükség.

Nemzetközi összehasonlításban azonban Ackermann még mindig messze van az élbolytól. Tavaly az amerikai Wells Fargo vezére, John Stumpf volt a világ legjobban fizetett bankára: több mint 21 millió dollárt kapott. Carsten Kengeter – a svájci UBS nagy veszteségei ellenére – 13 millió svájci frankot tehetett zsebre (ami csaknem 9 millió euró). A németországi felsővezetők között viszont vitathatatlan a Deutsche Bank vezérének első helye: a Siemens és az RWE vezére is „csak” körülbelül 7 millió eurót kerestek tavaly, a Volkswagen első embere pedig 6,6 millió eurót.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.