2010. január. 11. 14:45 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 11. 14:36 Karrier

Csökkentik a vezetői prémiumokat, emelik az alapfizetést a bankok

A vezetői prémiumok csökkentésével és az alapfizetés növelésével reagált a bankok többsége a pénzügyi válság nyomán a nagy összegű prémiumok miatt indult felháborodási hullámra egy új felmérés szerint.

A Mercer nemzetközi személyzeti tanácsadó cég vizsgálatában világszerte 61 bank és egyéb pénzügyi szolgáltató vállalat vett részt. A megkérdezett bankok 65 százaléka emelte a vezető menedzserek alapfizetését, és 88 százalékuk csökkentette a prémium és egyéb teljesítményfüggő elemek súlyát a javadalmazásban a válság kitörése óta. 
  
A hétfőn bemutatott felmérés szerint a bankok 41 százaléka megszüntette a garantált éves prémium intézményét vagy jelentős mértékben csökkentette az ilyen jogcímen járó összeget, 64 százalék pedig az egy évnél hosszabb időszakra vonatkozó garantált prémiummal kapcsolatban járt el így. A bankok 42 százaléka törölte a menedzserszerződésekből a szakkifejezéssel arany ejtőernyőnek nevezett megoldást szabályozó pontot, amelynek alapján igen komoly végkielégítés jár felmondás esetén. 
  
A kockázatvállalási hajlandóságot ösztönző, és éppen ezért a pénzügyi válság egyik okának tartott prémium visszafogásában az amerikai pénzintézetek járnak az élen: 60 százalékuk csökkentette a menedzseri javadalmazásnak ezt az elemét, míg Európában 35 százalék járt el így.
   
A nagy banki fizetések, és különösen a bankprémiumok ügye világszerte feszültségeket szít, főleg azóta, hogy számos bank csak közpénzből finanszírozott mentőakciók révén kerülte el az összeomlást. Több országban felmerült, hogy szükséges volna különadót kivetni a bankárok prémiumára, Nagy-Britanniában pedig már be is vezették az új adószabályt, amely 50 százalékos egyszeri illeték befizetésére kötelezi a bankokat minden, 25 ezer fontot (7,5 millió forint) meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után.


hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?