2009. május. 26. 11:40 MTI Utolsó frissítés: 2009. május. 26. 11:26 Gazdaság

Az élelmiszerek piaci ára csökken, de a fogyasztók ezt nem érzik

Az élelmiszerek piaci árának csökkenése sok európai uniós országban általában nem jelentkezik a fogyasztói árban, így az áruházláncok árrése magas marad, miközben sok termelő jövedelme már-már tarthatatlan szintre süllyed - állapította meg egy lengyel tanulmány, amelyet az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli találkozóján ismertettek.

A probléma felvetésével több tagállam - köztük az MTI információi szerint Magyarország is - egyetértett, az Európai Bizottság pedig bejelentette, hogy munkacsoportot hozott létre, amely termékpályánként vizsgálja az árviszonyokat. Brüsszel azt is jelezte, hogy még az év vége előtt összegző jelentés készít ebben a témában, amelynek nyomán egészen bizonyosan a miniszteri tanács is visszatér majd a kérdésre.

A lengyel dokumentum megállapításai szerint a termelői árak csökkenése jelentős romlást eredményezett a gazdák bevételeiben, ugyanakkor a fogyasztói árak nem mérséklődtek, sőt az esetek többségében inkább emelkedtek. A kiskereskedelmi láncok közti árverseny is a felvásárlási árak visszaesését segítette, miközben saját árrésüket a szupermarketek magasan tartották.

Az Európai Bizottság már tavaly is jelezte, hogy vizsgálódik az ügyben. A testület versenypolitikai illetékesei a láncok közti szövetkezésre igyekeznek koncentrálni, míg az agrárfelelősöknek az tűnt fel, hogy a világpiaci árak emelkedését a szupermarketek gyorsan továbbhárítják a fogyasztókra, viszont amikor csökken a nagykereskedelmi ár, az sokkal lassabban válik érzékelhetővé a bolti vásárlók számára.
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?