2009. május. 11. 07:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. május. 11. 07:48 Plázs

Mik a funkcionális élelmiszerek?

Sokszor hallottunk már az omega-3 zsírsavtartalmú tengeri halak, a konjugált linolsav- (CLA) tartalmú marhahús és tejtermékek, a probiotikumtartalmú joghurtok, az antioxidáns hatású csokoládék jótékony hatásáról. De ismert a fokhagyma és a vöröshagyma, a brokkoli és más zöldségek, illetve gyümölcsök, valamint a zöld és fekete tea rendszeres fogyasztásának egészségvédő, bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatása is.

A funkcionális élelmiszerek gyártásakor feldúsítják a jótékony összetevőket, például növelik bennük a már korábban is meglévő tápanyagok mennyiségét vagy olyan komponenst (például vitamint vagy ásványi anyagot) adnak hozzá, amely eredetileg nem volt része az adott élelmiszernek vagy éppen ellenkezőleg, csökkentenek bizonyos összetevőket, illetve táplálkozási szempontból előnytelen komponenseket cserélnek ki kedvezőbbekre. 

A cikk folytatása, illetve funkcionális élelmiszereket felhasználó diétás receptek a HVG Online új egészségportálján.
További cikkeink Trump elnöki beiktatásáról