Gasztro K.G. 2014. szeptember. 18. 18:04

Csapolt sör üvegből

Meglehetősen nagy titkolózás után végre kiderült, hogy mire készültek hetek óta egy terézvárosi ház lakásában, ahol egy estére megnyilt a Fresh Pub. Teljesen legálisan. Szerdán debütált az új magyar sörlelemény.

Nem, nem ámítás – dehogynem? –, nem kábítás. Egy magyar sörgyár megoldotta a kör négyszögesítését. Ebből a képzavarból a cikk írója is nehezen fog kijönni, de megkísérli a lehetetlent, ahogy a Soproni Sörgyár is valami hasonló, szinte ,,hüpp-hüpp-hüpp Barba trükkre” vállalkozott.  

Kicsit ugyan emlékeztet a dolog a Guinness próbálkozására, hogy dobozba/palackba csomagolják mindazt, amiért a csapolt sört szeretjük. A sörisszák bizonyára  emlékeznek rá, a Guinness egy, a dobozba szerelt, annak kinyitásakor felszabaduló nitrogén-bigyóval próbálta meg ezt az élményt otthonra is élvezhetővé tenni.

neonoir.hu

A soproni eljárás egyszerűbb, ők némi komlóval erősítették vezető márkájukat a Sopronit, majd az Underberg mintájára csomagolópapírba rejtették terméküket, melyet így „megvédenek a sör legnagyobb ellenségétől a fénytől”. Mivel az új Soproni szavatossági ideje rövid, mindössze 30 napos – talán a csapolt sör mintájára csak alagút-pasztőrön megy át (?) – a gyártól a fogyasztóig folyamatosan biztosítják a hűtését. Ez az ötlet sem új keletű Adolphus Busch már a 19. században alkalmazta.

A sört bemutató eseményre, titokzatos elővezetés után, egy belvárosi társasház e célra átalakított lakásában került sor. A két összenyitott helyiség azonban sajnos teljességgel alkalmatlannak bizonyult a nagyszabású bejelentéshez: megfelelő erősítés nélkül a rövid felvezetés többnyire érthetetlen és épp annyira visszhangos volt, mint az azt követő rövid Irie Maffia koncert. Kár, pedig az új sör több figyelmet, nagyobb hangsúlyt érdemelt volna, ha másért nem azért, mert mintha a Soproni Sörgyár mozdulni látszana egy igényesebb saját termék főzése felé.

Mindenesetre nézzük meg, mit is rejt a Soproni Frissen Csapolt palackja: a klasszikus sörük eredeti receptjének megfelelve, ugyanazon természetes – víz, árpamaláta, kukorica, komló – összetevőkön alapul,egy kis csavarral, azaz az arányok módosításával. Alkoholtartalma 4,5 %. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 0-4 Celsius fok.

 S ne tessenek csodálkozni, ha a gazdaságos áruházlánc boltjaiban csak az italhűtőkben, netán a friss tejtermékeknél kihelyezett hűtőkben lelhető fel.