Idén újabb háromcsillagos séf íratkozott fel a legnagyobbak közé. A hétfőn bemutatott 2014-es francia Michelin kalauz új sztárja: Arnaud Lallement.
A 39 éves séf L'Assiette champenoise nevű étterme a Reimshez közeli Tinqueux településen működik. A helyet az apja, Jean-Pierre alapította, a fia 1997-ben csatlakozott hozzá. 2002-ben, apja halálát követően Arnaud átvette az étterem irányítását. Három évvel később már két Michelin csillaggal jegyezték az éttermet, amely az ételek és pezsgők párosítására specializálódott. A menük mellé 600 (!) fajta pezsgő kínálkozik.
Lallement főztjére az egyszerű és tiszta ízek a jellemzők, a friss hozzávalókra helyezi a hangsúlyt. A séf a savanykás ízt emeli ki konyhája jellemzőjeként, egyik kedvenc alapanyaga a languszta. A ház specialitása a kék homár, amelyet még az apa vett fel az étlapra és Arnaud újragondolta.
A francia vendéglátás bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz szerint a L'Assiette champenoise "olyan kiváló konyhával szolgál, amely megéri az utazást". A kalauz a "termékekre építő, szépen modern és különlegesen kreatív" séfnek tartja Arnaud Lallement-t. Michael Ellis, a kiadvány nemzetközi igazgatója szerint "az egyedi ételek képesek meglepetést okozni és igazi érzelmeket kiváltani".
Lallement-t egyébként a másik jelentős gasztronómiai kalauz, a Gault et Millau az év séfjének választotta.
"Tizenhárom éve szereztük meg az első csillagot, a foglalások akkor kezdtek el emelkedni. Hasonlóan a második csillag megítélésekor. Most meg folyamatosan csöng a telefon. Csak a nagy kalauzok okoznak ilyen hatást" - nyílatkozta Lallement.
A tinqueux-i családi étterem besorolásával nem változott a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, továbbra is 27, miután Alain Ducasse étterme a párizsi Plaza Athénée luxusszállodában átalakítás miatt jelenleg zárva van .A 2014-es kalauzban a második - kétcsillagos - kategóriába 6 új étterem került be, így összesen jelenleg 79 van. Az egycsillagos francia éttermek száma 57 újjal 504-re emelkedett.
A francia kiadás február 28-tól kapható.