A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a barlangjából előmerészkedő medve elsőként ezt falja fel mancsszám, hogy szervezete erőre kapjon és megtisztuljon a hosszú téli bevermelés után. Mesének nem rossz, és van is benne valami. Ha sok medvehagymát eszünk, lehetünk akár olyan erősek is, mint egy maci.
Jó hír, hogy már el is indult a medvehagymaszezon. Ki kell használni, mert sajnos csak rövid ideig tart, május elejéig. Így ebben az időszakban jól tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle, vagy tartósítunk is ebből a csodaszerből. Megunni azért sem lehet, mert szinte minden fogáshoz használhatjuk.
A medvehagyma szervezetünkre kifejtett hatását nézve bátran mondhatjuk, hogy egyedülálló növény. A létező legerősebb vértisztító, ólommentesítő, így városon élőknek kifejezetten javasolt a fogyasztása. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, felső légúti megbetegedések esetén is kiválóan használható. Gyógyítja a gyomor és bélrendszer betegségeit, regenerálja a májat, erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatású. Véralvadásgátló szerekkel együtt viszont tilos fogyasztani.
Főként a levelét használjuk fel, amely nagyon hasonlít a gyöngyvirág és az őszi kikerics leveléhez. Ez utóbbi két növény mérgező, így ha magunk gyűjtjük, mindenképpen érdemes először ellenőrizni, valóban medvehagymára bukkantunk-e. Roppant egyszerű, nem kell vele semmilyen hivatalos hatósági vizsgálóhoz fordulni. A medvehagyma levele, ha ujjunk között szétdörzsöljük, jellegzetes fokhagymaillatot áraszt. A gyöngyvirágé meg ugyebár nem annyira. Piacon, zöldségesnél persze nem fenyeget az a veszély, hogy véletlenül egy tavaszi virágcsokrot markolászunk fel a medvehagyma helyett.
A medvehagyma levelét addig érdemes szedni, amíg a növény nem virágzik, utána elveszti jellegzetes ízét. Az viszont tévhit, hogy virágzáskor mérgező lenne. Kevesen tudják, hogy a medvehagyma virágja és gumója is fogyasztható, bár a bimbóknak erőteljesebb, kicsit borsra emlékezető ízük van, salátába keverhetők. A medvehagyma gumóját ugyanúgy használhatjuk, mint a fokhagymát, ugyan íze egy kicsit lágyabb, selymesebb.
A leveleket – mint minden más vitamindús zöldséget – a legjobb nyersen fogyasztani. De készülhet belőle pesto, leves és főzelék – ez utóbbit, mivel nagyon erős, jellegzetes íze lenne csak medvehagymából, érdemes fele-fele arányban spenóttal készíteni. Isteni tojásos ételek variálhatók vele, remekül illeszkedik húsos, tésztás fogásokba. Sőt, galuskatésztába keverhetjük, lángost, pogácsát, muffint, palacsintát, lepényt, de még kenyeret is süthetünk vele. Ha szeretnénk a medvehagymát egész évben élvezni, akkor apróra vágott leveleit száríthatjuk, vagy lefagyaszthatjuk jégkockatartóban. A legjobb azonban, ha a felaprított leveleket sóval rétegezve, olívaolajjal felöntve, légmentesen záródó üvegben tartósítjuk.
Medvehagymás pesto
1 csokor medvehagymalevél (kb. 12–13 dkg)
1,5 dl extra szűz olívaolaj
4 evőkanál pirított fenyőmag (helyette dió vagy mandula is lehet)
15 dkg parmezán sajt
só
pár csepp frissen facsart citromlé, ízlés szerint
A fenyőmagot megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor az olívaolajon kívül minden hozzávalóval turmixgépbe tesszük. Az olívaolajat vékony sugárban csorgatva adjuk az egyveleghez, miközben krémes állagúra turmixoljuk. Főleg tésztákhoz kiváló, de húsos ételekhez is adhatjuk.
Medvehagymás-feta sajtos muffin
2 pohár joghurt
4 pohár finomliszt
1 pohár olaj
5 dkg aszalt paradicsom, apróra vágva (ha nincs, akkor egy kisebb kaliforniai paprika)
2 tojás
15 dkg feta sajt apróra morzsolva
1 csomag sütőpor
1 csokor (12-15 levél) medvehagyma apróra vágva
1 teáskanál só
2 csipet frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
A joghurtot, a lisztet, az olajat, a tojásokat, a sütőport és fűszereket egy nagyobb tálban összedolgozzuk elektromos mixerrel. Az összemorzsolt feta sajtot, az aszalt paradicsomot (kaliforniai paprikát) és az apróra vágott medvehagymát egy fakanállal óvatosan belekeverjük a tésztába.
Muffinpapírral kibéleljük a muffinsütőt (ha szilikonos formánk van, ez nem szükséges), és a formákat háromnegyedig töltjük a tésztával. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Kiváló sör- és borkorcsolya.
Medvehagymás fasírt
50 dkg darált hús
2 db tejbe áztatott zsemle
2 db tojás
1 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockára vágva
1 csokor (12-15 levél) medvehagyma apóra vágva
2 teáskanál őrölt pirospaprika
só
frissen őrölt fekte bors
1 csipet őrölt fahéj
olaj
zsemlemorzsa
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk egy kevés olajon. A darált húshoz hozzáadjuk a vöröshagymát, a kinyomkodott, tejbe áztatott zsemlét, a fűszereket és az apróra vágott medvehagymát. Jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.