Gasztro Krisztina O'Brien 2011. október. 21. 11:12

A kocsmák az égbe mennek

Még hozzá a csillagos égbe. Ami nálunk egyelőre elképzelhetetlen, az a ködös Albionban nagyon is valóságos. A 2012-es Michelin-kalauz 12 klasszikus brit pubnak adott Michelin-csillagot.

Minden széplelkű közép-kelet európai ínyenc fine-dining rajongó beleremeghet: az angol kocsmák fényévnyire az előkelő éttermek hatfogásos degusztációs, szárazjeges, vákuumozott világától ott vannak a kitüntetettek között. Egy közülük, a Marlow-beli Hands & Flower két Michelin-csillagot is kapott! Ez idáig csak sztárséfek jegyezte, előkelő, felkapott éttermeknek adatott meg, kocsmának még soha.

thehandandflowers.co.uk

A Hands & Flower a Buckinghamshire-i Marlow főutcáján minden jegyét hordozza a hagyományos angol puboknak. Düledező épület, alacsony mennyezet, csupasz gerendák, rusztikus diófa berendezés, és helyi csapolt sörkülönlegességek várják a vendégeket. A díszlet olyan akárcsak bármelyik más angol kocsmában, ám mostantól ez nem egy pub a sok közül, hanem a világ első olyan kocsmája, amely immáron két Michelin-csillaggal rendelkezik. A helyet így egy szinten emlegethetjük például a híres londoni Le Gavroche-al (Michael Roux Jr.), vagy az előkelő Le Manoir aux Quat’Saisons (Raymond Blanc) étteremmel, pedig még terítő sincs az asztalokon.

A Michelin-kalauz szerkesztője, Rebecca Burr szerint a titok a menüben rejlik, amely egyáltalán nem olyan hétköznapi, mint a dekoráció. A pubokból oly jól ismert steak, pie, hamburger, curry, vagy rántott hal  ugyanis egyáltalán nem, illetve csak izgalmasabb változatokban lelhető fel az étlapon, új hozzávalókkal megspékelve,divatos szóval élve,újragondolva. „Tom Kerridge ételei kifinomultak mégis merőben ismerősek, és ez remek összhangban van bájos kocsmájának otthonos hangulatával”– nyilatkozza a szerkesztő a The Independent napilapnak. S valóban.

A vendég rendelhet zsázsás tőkehalat kaviárral, mogyoróval és taramo salátával, de a steak csakis bélszín lángos lehet, és a szósz csatos üvegben érkezik hozzá. Az a bizonyos, klasszikus angol pásztor pie, vagyis darált húsos pite pedig nem sörrel és marhahússal készül, hanem lestyános fürjhússal és buggyantott fehérrépával. Három fogást akár 20 font (körülbelül 7 ezer forint) alatt megúszhatunk, amely legalább olyan meghökkentő, mint a két csillag, hiszen a hasonló besorolású éttermek ennek a három – négyszeresét számítják fel.

További Michelin-csillagos pubok
Beverley, Yorkshire
Clipsham, Rutland
Kington/Titley, Herefordshire
Murcott, Oxfordshire
South Molton/Knowstone, Devon
Whitstable/Seasalter, Kent
Fulham, Hammersmith & Fulham
Bray, Windsor & Maidenhead

A kétcsillagos siker Tom Kerridge-nek köszönhető, aki 2005-ben a feleségével Beth-szel családi vállalkozásként nyitotta meg a Hands & Flowers-t. A fickó tudta mit csinál, hiszen korábban főszakács volt a Norwich-i Adlars-ben, előtte pedig a Monsieur Max-ban dolgozott. Mindkét étterem Michelin-csillagos, és a Hands & Flowers is már a működésének az első évében megkapta az első csillagot. Egy másodikban persze senki sem reménykedett, lévén, hogy a kocsma stílus és a Michelin felső tízezer ütik egymást. Kerridge állítja, hogy a siker titka a szimpla kulináris filozófiájában rejlik. „Ugyan igyekszem minőségi termékeket használni, de nem bűvészkedem az alapanyagokkal, és nem hajtok a különleges ízkombinációkra sem” – nyilatkozta a Daily Mailnek, hozzátéve, hogy sokat köszönhet, a főszakácsának Aaron Mullissnak, aki egy éve vette át tőle a munka nagy részét a konyhán.

A 2012-es Michelin-kalauz a szigetországban négy hónappal korábban jelent meg, mint általában szokott (állítólag marketing okokból), és az idei kiadás meglepően kegyes az angol kocsmákhoz. A kalauz további 11 pubot illetett egy csillaggal. Közülük a Sir Charles Napier (Chinnor, Oxfordshire), a Butchers Arms (Eldersfield, Gloucestershire), és a Black Swan (Oldstead, North Yorkshire) először kapta meg az elismerést.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.