Gwyneth Paltrow Jegyzetek a konyhámból című szakácskönyvét a szakértők és a közönség egyaránt vegyes érzelmekkel fogadta. Mi kipróbáltuk a legháziasabbnak ítélt receptjét, nézzük, mi lett belőle.
Már beszámoltunk, róla, hogy a filmszínésznő szakácskönyvet írt, az angol kiadásnak a címe Notes from my kitchen table. A könyvet a kritikusok jó része laikus kotnyeleskedésnek tartotta. S miután mi is belekukkantottunk, úgy gondoltuk, hogy tényleg semmi extra nincs benne, illetve – helyesbítenénk – csakis extrák vannak benne. A receptjeinek jó része ugyanis már ismert ételek modifikációja, a kiváltságos életvitel jegyében. A múltkori cikkünkben (Ki akar főzni Gwyneth Paltrow módra?) ennek ellenére kiválasztottunk néhány izgalmasabb receptet, amit közreadtunk olvasóinknak, hogy hozzák meg önök az ítéletet, de nem lennénk igazságosak, ha úgy kritizálnánk, hogy egyetlen ételét sem készítettük el. Kiválasztottuk tehát Paltrow sült csirkéjét, és egy vasárnap délelőtt nekiálltunk elkészíteni.
A csirke nokedlipogácsákkal a szerző legháziasabb étele. Így ajánlja: „Egyszerű egytálétel, ami már reggel elkészíthető, az ember ezután pedig csak betolja a sütőbe, ahol az étel ízletes rétegeket épít, amíg addig sül, hogy a hús szinte leomlik a csontról”. A recept különlegessége, hogy a színésznő a csirkét együtt süti a nokedliszerű pogácsákkal a tetején, és – bár ez a megoldás nem Gwyneth sajátja, mert Angliában és az USA-ban is egyaránt elterjedt – a színésznő pogácsáit egy gyerekkori élmény és valamikori szakácsuk, Neetha Polite inspirálta. „Amikor ilyet főzök, mind elfogy, nincsen semmi maradék” – állítja a színésznő, és ez a megjegyzés győzött meg minket is, hogy nekiveselkedjünk.
Hozzávalók:
1 egész (bio) csirke (körülbelül 1,6 kg)
só a csirkemosáshoz (ez Gwyneth sajátja)
őrölt fekete bors ízlés szerint
15g vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 zellerszár (apróra vágva)
1 nagy sárgarépa (apróra vágva)
1 kisebb póréhagyma (apróra vágva)
1 szelet bacon (apróra vágva) – Gwyneth kacsa bacont használ
1 babérlevél
1 teáskanál friss kakukkfű
2,5 dl fehér bor
½ liter csirke alaplé
½ liter víz
128 g sima liszt, – Gwyneth tönköly búzából készült lisztet használ
1 evőkanál sütőpor
1,5 dl tejszín
½ teáskanál só
friss petrezselyem a díszítéshez
Gwyneth egy teljes csirkét vesz ehhez a recepthez, amelyet maga darabol 10 adagra. Mi két nagyobb madarat dolgoztunk fel, részint mert nagyétkű a család, részint mert a farhátból inkább levest főztünk első fogásnak. A színésznő a baromfit – teljesen különös módon – úgy mossa tisztára, hogy kívül belül lemossa, végig dörzsöli durva sóval, ismét lemossa, majd totálisan szárazra törli. Mi is vettünk durva sót, de az nem maradt a csirkén. Viszont úgy viselkedett, mintha üvegszilánkokkal dörzsölnénk a szerencsétlen tetemet, és ezek után a rendes házi só meg jól kicsípte a kezünket. Gyanítjuk, hogy a sózás a baktériumok megölésére van kitalálva, de legközelebb maradunk az alapos, sima vizes mosásnál, és ezt ajánljuk az olvasóknak is.
Gwyneth 30 cm-es úgynevezett sütőbiztos serpenyőt ajánl (vagy ennél is nagyobbat) ehhez az ételhez, de a mi legnagyobbunk csak 28 cm volt, és a nyele miatt nehéz lett volna a sütőbe préselni, úgyhogy külön tálba pirítottuk a hozzávalókat, majd beledöntöttük egy mély jénaiba ( lehet,hogy a cseréptál még jobb), és szerintünk a végeredményen ez semmit sem változtatott. Előmelegítettük a sütőt 200 fokra, majd „agresszíven” besóztuk és beborsoztuk a csirkét (ne használjunk őrleményt, inkább borsmalmot). Ezek után 8 percig pirítottuk a csirkét a vaj és olívaolaj keveréken, ahogy a könyvben elő van írva. A csirkemell egy kicsit odakapott ennyi idő alatt, emiatt a serpenyő újabb adag olajra szorult. Miután a csirkéket kiszedtük egy tálra, beletettük a serpenyőbe a zöldségeket, a szalonnát, a babérlevelet, a kakukkfüvet. 10 percig pirítottuk a maradék olajon, majd visszaraktuk a csirkét, ráöntöttük a bort, és 2 perc után – miután a bor alkoholtartalma elpárolgott – hozzáöntöttük a húslevest (amit a farhát levesből csempésztünk le, mert Gwynnie házi húslét és nem kockát ír elő), és a vizet is. Megsóztuk és az egészet beleborítottuk a jénaiba. Elrendezgettük a csirkét úgy, hogy hús a tál alján – amit sütőpapírral béleltünk ki – legyen szép sorjában és a zöldség beborítsa. Sütőpapírt tettünk a jénai tál tetejére is.Gyanítjuk, azért ajánlja, bár nem részletezi Gwyneth, hogy a gőz ne szökjön ki.
A színésznő (vagy szakácsnő?) 1,5 óra sütést ír elő, és ezalatt bőven el lehet készíteni a nokedlipogácsákat. A vizet, a tejszínt, a lisztet és a sütőport összekeverjük, megsózzuk, és elvileg kész. Csakhogy nekünk ragacs lett ebből a mennyiségből, és miután nagy nehezen levarázsoltuk a kanálról a masszát, és rápúpoztuk a kész csirke tetejére, majdnem elfogyott derűs optimizmusunk. Gwynnie 10 nokedlipogácsát ígért ebből a mennyiségből, nekünk ez csak úgy sikerült, hogy igen kicsiny pogácsákat formáztunk, amelyek némileg bele is süllyedtek a tálba, úgyhogy vigyázzunk, ne keverjük az ételt (akkor lazítsuk fel egy kicsit, mielőtt még a nokedlihalmokat rápúpozzuk) még véletlenül se, mert masszává válik. Tegyük vissza a csirkét a nokedlipogácsákkal a tetején a sütőbe 10 percig, és Gwyneth szerint elvileg kész az ebéd.
Hát nem így lett, a sütésre még rá kellett hagynunk 10 percet, mert a pogácsák nem tűntek túl biztatónak, de sajnos így is egy kicsit keletlen maradt a belsejük, és a csirkénk szósza is kevésbé gusztusos fehér árnyalatot kapott. Az egész csirkés cucc íze azonban, meg kell hagyni, nagyon finom lett, és amíg a gyerekek rá nem jöttek, hogy zellert is esznek, még nekik is jól csúszott a dolog. Nekünk sajnos lett maradékunk, ami úgy besűrűsödött, hogy másnap nem kapkodott senki utána. Az ételt főtt kukoricával tálaltuk, mert azt a néhány kis nokedlipogácsát egy kicsit karcsúnak találtuk. Adható hozzá még külön párolt brokkoli vagy egyéb párolt zöldség.
A mi véleményünk: Gwyneth receptje, nem fog „Heuréka!” élményt okozni, mert csupán a fehérboros csirke egy kifinomultabb változata, viszont finom, és könnyen beilleszthető a családi menübe, ha a mennyiségeket sikerül jól kikombinálni.
Értékelésünk ötös skálán (csillagok)
Ötlet: **
Nehézségi fok: ***
Íz: ****