Gasztro Izsák Norbert 2011. augusztus. 11. 11:25

Béke boraikra: sírt ástak a hordóknak – fotó

Sokan sokszor dicsérték már a Vylyan hordóinak tartalmát. Az idei Ördögkatlan fesztiválon azonban még a borkultúrában járatlanok és a megátalkodott antialkoholisták is találtak élvezni valót a kisharsányi pincészet teraszán.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Ördögkatlan fesztivál nevéhez méltó módon ördögien ügyes a pincészet marketingje: nemcsak jó borokat készítenek, de pazar kilátású teraszukon nem engedik egyéb kulturálódás nélkül fogyasztani. Idén nyáron jazz koncertek, irodalmi beszélgetések és a szokásos hordókiállítások mellett Mucsi Zoltán és néhány színészkollégája rendhagyó hordótemetésen emlékezett meg a tölgyfa alkalmatosságok elkerülhetetlen végzetéről.

A történet persze nem itt kezdődik. Az eddig összesen 34 kiszolgált barrique-hordó művészi alkotássá nemesülése már évekkel ezelőtt elindult. Először 2008-ban 17 pécsi művész engedte magát megihletődni a hordók formája és anyaga által. Nyári Zsolt hordó-hasas köldökműve, Kéri Katinka „kukucskáló hordója” – Várkonyi György művészettörténész szerint – „egyaránt hasznosítja a XVII. századi holland festészet trükkös térdobozainak és a legtriviálisabb jelenkori szubkultúrák peep-show-inak inspirációját”.

Izsák Norbert

A projekt a következő években is folytatódott, időközben a barrique-art megjárta a budapesti Sziget-fesztivált, mi több, tiszteletüket tették tavaly Bordeaux-ban is, és így tulajdonképpen hazataláltak: a 225 literes tölgyfahordós érlelést ugyanis arrafelé találták ki annak idején. Azóta már az elismert művészek, Pinczehelyi Sándor, Gellér B. István és Megyer Márta is készítettek sajátos „hordómintákat”.

Idén, augusztus 6-án Borsos Lőrinc, Horváth Tibor, M. Páll Zoltán és Radics Márk képzőművészek hordóit avatták fel. A hvg.hu tudósítója nem akart hinni a szemének, amikor Mucsi Zoltán és társai sírásókként jelentek meg, majd kedélyes sörözgetés (!) közben számlatömbjükkel kezdték el zargatni a szervezőket. Mindez persze a performansz része volt, ahogyan az is, hogy temetési kórussal és sűrű káromkodások közepette helyezték végső nyugalomra a kiszolgált barrique hordót. Az ihletet egyébként az adta, hogy a barrique hordók legfeljebb négy töltést érnek csak meg, és rövid borszolgálatukat ekképpen búcsúztatták. A sűrű ásócsapkodás után a sírásók a koszorút hazavitték „az asszonynak”. A halotti toron rozéfröccsök és Dobogó-kortyolgatások mellett írókat, zenészeket hallgattunk. A színpad mögötti ültetvényeken pedig már szép csöndben érik az idei évjáratot adó szőlő.

Mi az a barrique?
Ha barrique érlelésről hallunk, biztosak lehetünk benne, hogy a poharunkba kerülő bort fahordókban (tölgy) érlelték. A fehérnek már az erjesztése is a 225 literes dongásban kezdődik. Az ilyen borokon szépen érződik a fa és a hordó kiégetésének íze, amit még szebben tudnak megfogalmazni a mindenféle szakértők, tesztelők, kóstolók. Termelők és ítészek egyaránt vallják, hogy csak zamat gazdag, testesebb borok érdemlik meg a barrique-t.
Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.