Ha idáig még nem próbálták a fenséges sajttortát, most tényleg itt az alkalom. Nem is egy, de három egyszerű csavarral sütöttük ki, amitől még csábítóbb lett ez a hagyományos, ám nálunk egyre divatosabb amerikai sütemény.
Először is a kekszalapot vékonyan felhúztuk egészen a torta oldaláig. Sokak szerint ennek a sütinek ez a legfinomabb része, ne spóroljunk hát vele. Ezzel a kis trükkel sokkal látványosabb is a végeredmény. Ha vendégségbe visszük, akár rózsaszín selyemszalaggal átkötve dekorálhatjuk is.
A második csavar a receptben, hogy a krémet olvasztott fehér csokoládéval ízesítjük, ami kiválóan illik a hagyományos sajttorta ízvilágához.
Végül a kész desszertet annyi ribizlivel díszítjük, amennyi csak ráfér, szerencsére a torta oldalára épített kekszrétegnek köszönhetően ez nem kis mennyiség. A gyümölcs amellett, hogy szép, tökéletesen egyensúlyozza a sajttorta édes és krémes töltelékét. Éppen ezért azt ajánljuk, hogy, ha nincs kéznél ribizli, helyettesítsék minél savanykásabb gyümölccsel.
350 g zabos keksz / Zabfalatok névre hallgat a boltban/
200 g olvasztott vaj
400 g natúr Philadelphia sajtkrém
100 g porcukor
100 g olvasztott fehér csoki
1 egész tojás+1 sárgája
1 rúd vanília kikapart belseje
csipet só
kb. 400 g ribizli megtisztítva, szár nélkül
A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk szét zacskóban húsklopfolóval. Dolgozzuk össze az olvasztott vajjal és nyomkodjuk a forma aljába és oldalára. Evőkanál segítségével viszonylag könnyű formázni, próbáljunk a hajlatban nem túl sok kekszet felhalmozni. Ha kibéleltük keksszel a formát, tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A sajtkrémet dolgozzuk össze alaposan a cukorral, az olvasztott fehér csokival és a tojásokkal, majd mehet bele a vanília és a só is. Öntsük a krémet a kekszalapra. Csomagoljuk a formát alaposan alufóliába kívülről, majd előmelegített sütőben, vízgőzben 60 perc alatt süssük készre. A vízgőzhöz a tortaformát helyezzük egy magas peremű tepsibe, majd öntsünk mellé annyi forró vizet, hogy a tortaforma kb. 2/3-áig érjen. Tegyük az egészet egybe be a sütőbe.
A sajttorta akkor van kész, ha összeáll, de a közepe még remeg, mikor megrázzuk. Sütés után hűtsük ki teljesen, majd az elkészített zselével kenjük meg a felületét kissé. Halmozzunk ré egy réteg ribizlit, majd ecsettel kenjük be a gyümölcsöt egy adag zselével. Erre jöhet még gyümölcs és további zselé. A réteges zselézés segít, hogy a tortát majd könnyebben szeletelhessük. A legjobb, ha a tortát egész éjszakára hagyjuk a hűtőben dermedni.