Legmagasabb állami kitüntetés séfeknek
Spanyolországban tovább tart a konyhaművészet legjobb mestereinek piedesztálra emelése. Többük a legmagasabb állami kitüntetésben részesült március utolsó napján.
„A minőségi konyha referenciájává vált Spanyolországnak az egész világon. A szakácsok igazi nagykövetei lettek az országnak világszerte” – idézi az El País a spanyol külügyminisztert, Trinidad Jiménez-t. Ezek az elismerő szavak azon a fogadáson hangzottak el, ahol a legkiválóbb, s a szakmában valóban nemzetközileg elismert séfeket tüntettek ki.
A Polgári Érdemrend Nagykeresztjét Juan Mari Arzak és Ferran Adrià személyesen vehette át. Míg a Szingapúrban nemrég elhunyt Santi Santamaríának posztumusz ítélték oda a kitüntetést, képviseletében feleségének és fiának nyújtották át az érdemrendet. A spanyol idegenforgalom és gasztroturizmus érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Joan Mesquida, turisztikai államtitkárt szintén a Polgári Érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.
Az ünnepi eseményt követő fogadás pohárköszöntőiben a jelenlevők mindegyike a gasztronómia jelentőségét méltatta. Mint különösen aktuális kulináris projektről szó esett a tapas nemzetközi népszerűsítéséről, a spanyol ételbárok nyitásának programjáról Európa és a tengerentúl számos országában. Valószínű, a séfek elismerése is hozzájárulhat, hogy a spanyol konyha továbbra is világmárka maradjon, s a mediterrán konyha, mint szellemi világörökség még népszerűbb legyen.