2011. március. 01. 08:07 Tóth Sándor Utolsó frissítés: 2011. március. 01. 08:07 Gasztro

Mivel búcsúztatják a telet a spanyolok? – recept

Már teljes karneváli lázban ég Spanyolország. Küszöbön a látványos télbúcsúztató karnevál, persze kiadós lakmározással. Ilyenkor az édességeké a főszerep.

Az idén március 3-án kezdődnek a hivatalos spanyolországi karneváli események. A legnevesebb helyszínek: Cádiz, Águilas (Murcia), Navarra, Santa Cruz de Tenerife. Az utóbbit – a spanyolok – Río de Janeiro után a második helyre rangsorolják a világon. Mindenesetre a több százéves hagyományokkal bíró karnevált az UNESCO a Világ Szellemi Kulturális Öröksége részeként tartja nyílván. Egy hétig, vagyis hamvazó szerdáig az asztalokról nem fogyhatnak ki a karneváli sütemények. Vannak persze köztük olyanok is, amelyeket a húsvéti szent héten, sőt az év más ünnepein is készítenek  a háziasszonyok. 

A legkedveltebb édességek a pestiño – mézes fánkocska, a torrija – tejben vagy borban áztatott, tojásban kisütött pirítós kenyér, a leche frita – sült tej, az orejas de Carnaval – fülfánk és a buñuelos de viento – szélfánk.

Sült tej

eladerezo.com

A leche frita, a sült tej gazdag, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető édesség. Valószínűleg San Sebastiánból ered, de  Kasztília és León tartományban, s az ország más részein is elterjedt. Ez is afféle, ahány ház, annyi recept  édesség. Előnye a viszonylag alacsony kalóriaérték: 100 kcal/100 gr. Így a modern konyhában is helye van, sok divatos étterem áll elő különböző sült tejes kreációkkal.

Hozzávalók: fél liter tej, 6 tojás, 6-6 dkg kukorica- illetve búzaliszt, 12 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília eszencia, 1 diónyi vaj. A díszítéséhez 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj, 10 dkg porcukor. 

Forraljuk fel a tejet egy lábasban. Közben egy másikban verjük fel a tojást, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, tegyük bele a kukorica- és búzalisztet, majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük rá a tejet, s főzzük néhány percig. A krémnek, amit egy vajjal kikent tálra öntünk, elég sűrűnek kell lennie. Kihűlés után szeleteljük fel kockákra, majd forgassuk be a lisztbe és a felvert tojásba. Végül   serpenyőben felforrósított olajban aranysárgára  sütjük ki a tejes kockákat.  Porcukorral és fahéjjal beszórva kínáljuk.

Szélfánk

eladerezo.com

Népszerű karneváli sütemény a fánk is. A buñuelos de viento-t egy hazai kiadványban találóan „széllel bélelt fánknak” nevezik, bár ez rögtön nem igaz, ha tölteléket tesznek bele, pl. tejszínhabot, csokoládét, tortakrémet vagy éppen gyümölcsöt.

Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, ¼ liter víz, 3dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 kanál vaníliás cukor, 4 tojás, fél citrom héja reszelve, csipetnyi só, olívaolaj a sütéshez, porcukor a fánk behintéséhez.

Öntsük egy lábasba a vizet, majd tegyük bele a vajat, a cukrot, a reszelt citromot, a csipetnyi sót, s főzzük néhány percig. A tűzről levéve forgassuk össze a liszttel, majd folyamatosan kevergetve néhány percig újra főzzük. Ezt követően ismét vegyük le a lábast a tűzről, s jöhetnek bele a felvert tojások, amelyekkel kikeverjük a könnyű tésztát. A kész masszát pihentessük egy-két órát. Forrósítsunk fel bőségesen olajt egy sütőlábasban, majd a tésztából kiskanállal kiszaggatott apró halmokat süssük ki benne. Az aranysárgára kisült,  felpuffadt  fánkocskákat szűrőkanállal szedjük ki. Tálcára rakva szórjuk be vaníliás cukorral. Fogyasztható simán vagy különféle töltelékekkel.

hvg360 Lenthár Balázs 2025. február. 18. 18:03

Szűcs Krisztián: Azonnali világhírt reméltünk

Krézi 25 címmel (f)életmű turnéra indul Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven egykori frontembere, merthogy idén 25 éves a Hol van az a krézi srác című dal, ami a HS7 és egyben Szűcs legismertebb szerzeménye is. Ugyanakkor a turné nem a régi heveny-számok felmelegítéséről szól kizárólag, a szólóban írt daloktól kezdve a Budapest Báron át a Szálinger Balázzsal közös Szücsinger produkció is helyet kap a koncerteken.