Mivel búcsúztatják a telet a spanyolok? – recept
Már teljes karneváli lázban ég Spanyolország. Küszöbön a látványos télbúcsúztató karnevál, persze kiadós lakmározással. Ilyenkor az édességeké a főszerep.
Az idén március 3-án kezdődnek a hivatalos spanyolországi karneváli események. A legnevesebb helyszínek: Cádiz, Águilas (Murcia), Navarra, Santa Cruz de Tenerife. Az utóbbit – a spanyolok – Río de Janeiro után a második helyre rangsorolják a világon. Mindenesetre a több százéves hagyományokkal bíró karnevált az UNESCO a Világ Szellemi Kulturális Öröksége részeként tartja nyílván. Egy hétig, vagyis hamvazó szerdáig az asztalokról nem fogyhatnak ki a karneváli sütemények. Vannak persze köztük olyanok is, amelyeket a húsvéti szent héten, sőt az év más ünnepein is készítenek a háziasszonyok.
A legkedveltebb édességek a pestiño – mézes fánkocska, a torrija – tejben vagy borban áztatott, tojásban kisütött pirítós kenyér, a leche frita – sült tej, az orejas de Carnaval – fülfánk és a buñuelos de viento – szélfánk.
Sült tej
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/1897b4db-71a7-4178-b670-54c21d15da68.jpg)
A leche frita, a sült tej gazdag, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető édesség. Valószínűleg San Sebastiánból ered, de Kasztília és León tartományban, s az ország más részein is elterjedt. Ez is afféle, ahány ház, annyi recept édesség. Előnye a viszonylag alacsony kalóriaérték: 100 kcal/100 gr. Így a modern konyhában is helye van, sok divatos étterem áll elő különböző sült tejes kreációkkal.
Hozzávalók: fél liter tej, 6 tojás, 6-6 dkg kukorica- illetve búzaliszt, 12 dkg cukor, 1 kávéskanál vanília eszencia, 1 diónyi vaj. A díszítéséhez 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj, 10 dkg porcukor.
Forraljuk fel a tejet egy lábasban. Közben egy másikban verjük fel a tojást, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, tegyük bele a kukorica- és búzalisztet, majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük rá a tejet, s főzzük néhány percig. A krémnek, amit egy vajjal kikent tálra öntünk, elég sűrűnek kell lennie. Kihűlés után szeleteljük fel kockákra, majd forgassuk be a lisztbe és a felvert tojásba. Végül serpenyőben felforrósított olajban aranysárgára sütjük ki a tejes kockákat. Porcukorral és fahéjjal beszórva kínáljuk.
Szélfánk
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/64cd2c18-5bff-4fa3-9faf-81e2f73eecba.jpg)
Népszerű karneváli sütemény a fánk is. A buñuelos de viento-t egy hazai kiadványban találóan „széllel bélelt fánknak” nevezik, bár ez rögtön nem igaz, ha tölteléket tesznek bele, pl. tejszínhabot, csokoládét, tortakrémet vagy éppen gyümölcsöt.
Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, ¼ liter víz, 3dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 kanál vaníliás cukor, 4 tojás, fél citrom héja reszelve, csipetnyi só, olívaolaj a sütéshez, porcukor a fánk behintéséhez.
Öntsük egy lábasba a vizet, majd tegyük bele a vajat, a cukrot, a reszelt citromot, a csipetnyi sót, s főzzük néhány percig. A tűzről levéve forgassuk össze a liszttel, majd folyamatosan kevergetve néhány percig újra főzzük. Ezt követően ismét vegyük le a lábast a tűzről, s jöhetnek bele a felvert tojások, amelyekkel kikeverjük a könnyű tésztát. A kész masszát pihentessük egy-két órát. Forrósítsunk fel bőségesen olajt egy sütőlábasban, majd a tésztából kiskanállal kiszaggatott apró halmokat süssük ki benne. Az aranysárgára kisült, felpuffadt fánkocskákat szűrőkanállal szedjük ki. Tálcára rakva szórjuk be vaníliás cukorral. Fogyasztható simán vagy különféle töltelékekkel.
![](https://cdn.hvg.hu/img/partolo_tagsag/HVG_hetilap_2_ho_50_off_kampany_03_640x360.png)