A hét receptje: Kakukkfüves bébicsirke csicseriborsó-pürével és reteksalátával
Megkérdeztük Segal Viktort, aki ez idő tájt a Baldaszti’s tanácsadó séfje, mi a kedvenc kora tavaszi zöldsége. S azonnal rávágta, a hónapos retek, amit olyan sokan emlitésre méltónak sem találnak. A nagy nemzetközi sikert aratott Színek és ízek című könyvéből az alábbi receptet ajánlotta.
Nagyobb szupermarketekben kapható 50 dkg-os, kicsi bébicsirke, amellyel azért jó dolgozni, mert akár kétszemélyes vacsorára is elkészíthető (nem beszélve arról, hogy nagyon rövid idő alatt megsül). A humusz lehetőség szerint száraz csicseriborsóból készüljön, amelynek sokkal intenzívebb az íze, mint a konzervnek. Retket olyan ritkán használunk, pedig citrommal és petrezselyemmel friss és üdítő köret. Nagyon látványos egyébként a karamellizált retek is, amely egy csepp citromlé hozzáadásától visszanyeri gyönyörű, rózsaszínű árnyalatát.
Hozzávalók (4 adag):
A csicseriborsó-püréhez:
20 dkg száraz csicseriborsó (vagy 50 dkg főtt)
1,2 liter leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
4 egész fokhagymagerezd, meghámozva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors
A sült csirkéhez:
2 egész, 50 dkg-os bébicsirke
2 evőkanál olívaolaj
4-6 ág friss kakukkfű
só, bors
A reteksalátához:
8 fej kerek piros retek, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál citromlé
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
só, bors
Elkészités:
A csicseriborsót előző éjszaka háromszoros mennyiségű, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, majd az alaplében körülbelül 2-2,5 óra alatt teljesen puhára főzzük. A főzővízhez adjuk a fokhagymagerezdeket, ezeket később a püréhez felhasználjuk. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük a borsót, a főzőlevet félretesszük (más leveshez is felhasználható). A csicseriborsót és a fokhagymagerezdeket turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 2 dl főzővizet, az olívaolajat és a citromlevet. Simára pürésítjük (ha túl sűrűnek érezzük, további főzővizet adunk hozzá). Sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkéket bedörzsöljük egy-egy evőkanál olívaolajjal, bátran sózzuk, borsozzuk. A combok alá, illetve a csirkék belsejébe helyezünk egy-egy húsos kakukkfűágat, majd tepsibe állítjuk, és körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük őket. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Elkészítjük a reteksalátát. A hajszálvékonyra gyalult vagy karikázott piros retket összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a sült csirkét felvágjuk, a langyos csicseriborsópürével és a reteksalátával kínáljuk.