2011. március. 12. 12:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. március. 12. 12:10 Gasztro

A hét receptje: Kakukkfüves bébicsirke csicseriborsó-pürével és reteksalátával

Megkérdeztük Segal Viktort, aki ez idő tájt a Baldaszti’s tanácsadó séfje, mi a kedvenc kora tavaszi zöldsége. S azonnal rávágta, a hónapos retek, amit olyan sokan emlitésre méltónak sem találnak. A nagy nemzetközi sikert aratott Színek és ízek című könyvéből az alábbi receptet ajánlotta.

Nagyobb szupermarketekben kapható 50 dkg-os, kicsi bébicsirke, amellyel azért jó dolgozni, mert akár kétszemélyes vacsorára is elkészíthető (nem beszélve arról, hogy nagyon rövid idő alatt megsül). A humusz lehetőség szerint száraz csicseriborsóból készüljön, amelynek sokkal intenzívebb az íze, mint a konzervnek. Retket olyan ritkán használunk, pedig citrommal és petrezselyemmel friss és üdítő köret. Nagyon látványos egyébként a karamellizált retek is, amely egy csepp citromlé hozzáadásától visszanyeri gyönyörű, rózsaszínű árnyalatát.

Hozzávalók (4 adag):

A csicseriborsó-püréhez:

Boook Kiadó

20 dkg száraz csicseriborsó (vagy 50 dkg főtt)
1,2 liter leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
4 egész fokhagymagerezd, meghámozva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
só, bors

A sült csirkéhez:
2 egész, 50 dkg-os bébicsirke
2 evőkanál olívaolaj
4-6 ág friss kakukkfű
só, bors

A reteksalátához:
8 fej kerek piros retek, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál citromlé
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
só, bors

Elkészités:
A csicseriborsót előző éjszaka háromszoros mennyiségű, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, majd az alaplében körülbelül 2-2,5 óra alatt teljesen puhára főzzük. A főzővízhez adjuk a fokhagymagerezdeket, ezeket később a püréhez felhasználjuk. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük a borsót, a főzőlevet félretesszük (más leveshez is felhasználható). A csicseriborsót és a fokhagymagerezdeket turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 2 dl főzővizet, az olívaolajat és a citromlevet. Simára pürésítjük (ha túl sűrűnek érezzük, további főzővizet adunk hozzá). Sózzuk, borsozzuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkéket bedörzsöljük egy-egy evőkanál olívaolajjal, bátran sózzuk, borsozzuk. A combok alá, illetve a csirkék belsejébe helyezünk egy-egy húsos kakukkfűágat, majd tepsibe állítjuk, és körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük őket. Mielőtt felvágjuk, öt percig pihentetjük. Elkészítjük a reteksalátát. A hajszálvékonyra gyalult vagy karikázott piros retket összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a sült csirkét felvágjuk, a langyos csicseriborsópürével és a reteksalátával kínáljuk.

hvg360 Bábel Vilmos 2025. január. 06. 13:28

1945 után először ismét szélsőjobboldali vezetője lehet Ausztriának, Herbert Kickl a kormányalakításról tárgyalhat

Az osztrák Szabadságpárt vezetője kapott felkérést a kormányalakításra a köztársasági elnöktől, miután összeomlottak a koalíciós tárgyalások a jobbközép és a szociáldemokraták között Ausztriában. A jobbközép lecserélte a vezetőjét, az új hajlandó kormányalakításról tárgyalni a választáson győztes szélsőjobboldali párttal, az FPÖ-vel. A szélsőjobbnak az ölébe hullhat a hatalom, mert a politikai elit nem tudott túllépni a saját árnyékán. Váratlan külpolitikai győzelem ez Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak. Németországnak vészjelzés az osztrák belpolitikai fordulat.