A hét receptje: tejfölös zöldbableves
A hét receptjének ezúttal egy pikáns zöldséglevest választottunk. Savanykás ízével igazán hűsítő fogás meleg nyári napokra, a hűvösebbeken pedig lélekvidító. Könnyen elkészíthető és nagyon finom.
Zöld illetve sárga hüvelyű babot is használhatunk, létezik burgonyával gazdagított változata is.
Hozzávalók:
- 400 g zöldbab (friss és mirelit is használható)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 3 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- 2 l víz
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zöldbabot és a megpucolt vöröshagymát egészben. A fokhagymát vágjuk apróra vagy reszeljük le és adjuk a többi hozzávalóhoz. Nagyjából 30 perc alatt főzzük puhára a zöldbabot. Vegyük ki a főzőléből az egész hagymát. A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást. A lisztet keverjük el jól a tejföllel, majd a zöldbab forró főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanálnyit. Keverjük el és csak ezután öntsük az egészet a levesbe, így a tejföl nem csapódik ki. Habarás után forraljuk fel újra a levest, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Hidegen a legfinomabb, érdemes kis időre a hűtőbe is betenni. Ha kihűlt ízlés szerint adjunk a leveshez citromlevet.