A hét receptje: virsli háromféleképpen
Ha idáig nem sejtettük volna, most már hivatalos felmérés által erősíttetett meg: virsliimádó nép a magyar. Jó kis képzavarral élve, vesszük, mint a cukrot.
Most ne firtassuk, mily háziasszonyi rutin kell ahhoz, hogy vízbe vessünk egy pár virslit, s meglegyen a meleg vacsora. De ha van némi ingerenciánk a virsli mustárral, tormával, kenyérrel kombón túlra is, akkor a következő variációkkal elkápráztathatjuk a család apraja-nagyját. Úgyhogy e heti receptünk mindjárt három.
Corn dog
A corn dog a hot dog izgalmasabb formája. Elkészítése rém egyszerű, és a siker garantált.
130 g kukorica dara
130 g finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só és bors
1 nagy tojás felverve
2.5 dl tej
1 evőkanál olaj+ a sütéshez
½ kiló virsli
hurkapálcika vagy fából készült nyársak
Keverjük össze a lisztet, a darát és a sütőport. Adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd dolgozzuk össze az egyveleget a tejjel, a tojással és az olajjal, amíg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Szúrjuk a virsliket a hurkapálcikára, és hevítsük fel az olajat 175 fokra. Amikor már jó forró, fogjuk meg a hurkapálcikára húzott virsliket, és mártsuk a masszába, úgy, hogy egyenletesen beborítsa a darabokat. Már meríthetjük is a forró olajba. Forgassuk, süssük addig, amíg a panír aranybarna színt kap. Ezután emeljük ki és tegyük konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Azonnal tálaljuk. Összedobhatunk mellé egy zöld salátát.
Mexikói virsli
4 virsli
1 evőkanál vaj
1 teáskanál mexikói fűszerkeverék
300 g fagyasztott kukorica felolvasztva
1 paradicsom apróra vágva
1 kis üveg paradicsomos, fűszeres salsa
Karikázzunk fel négy virslit, hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a mexikói fűszerkeveréket, a kukoricát és paradicsomot. Keverjük bele a salsát, és hagyjuk, hogy a szósz egyet rottyanjon. Az egyveleget pirítóson találjuk.
New York hot dog
Köztudomású, hogy a Nagy Alma lakói megszámlálhatatlan mennyiségű sarki hotdog-árust képesek eltartani. Kíváncsiak lennénk, náluk mit mutat a statisztika virslivásárlás-ügyben. Igaz, ők a legritkább esetben elégszenek meg némi mustárral és ketchuppal, „forró kutyájukat” imádják szószokkal meglocsolni. Próbáljuk ki mi is ezt a hagymaszószos változatot, igazán nem ördöngösség. Ha beszereztük a virslit, hot dog kiflit is kapunk a szupermarketekben, de ha nem látja senki, megteszi a kevésbé speciális péksütemény is. A behasított kiflit (bucit) kicsit átmelegítjük, beleágyazzuk a főtt virslit és nyakon öntjük a szósszal. Érdemes társaságot hívni, mert utána jöhet a sörözés.
3 hagyma felszeletelve (lehet az egyszerű vörös hagyma, de finomabb az édesebb fehér, csemege hagymával, vagy akár póréval)
4 evőkanál fokhagymás-paradicsomos szósz (készen kapható, de mi is gyorsan kikeverhetjük paradicsompüréből kis olajjal, préselt fokhagymával, bazsalikommal fűszerezve)
2 evőkanál olíva olaj
3 gerezd fokhagyma vékonyra vágva
1 evőkanál apró kockákra vágott kaliforniai paprika
¼ evőkanál Cayenne bors (ez kihagyható)
só, bors ízlés szerint
Dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát az olajon, dobjuk rá a paprikát és öntsük hozzá a szószt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kis lángon lassan főzzük össze a szószos hagymát. Ez úgy 10-15 perc. Ha túl sűrűnek találjuk, lazíthatjuk egy evőkanál száraz fehér borral; ha túl laza, akkor tehetünk még hozzá szószt, mielőtt készre főzzük.