2010. december. 02. 07:00 Rapp Eszter Utolsó frissítés: 2010. december. 01. 21:21 Gasztro

A hét receptje: Pompos

Ha akarjuk, ha nem, már megint csak pár hét van hátra az ünnepekig, amit az is jelez, hogy jártunkban-keltünkben egyre több karácsonyi vásárra bukkanhatunk. Ha a portékáknak ellen tudunk is állni, a forralt bornak, sült kolbásznak és pláne a pomposnak nemigen.

Valljuk be, tényleg nem is annyira a rémisztően drága és többnyire tök felesleges, évtizede ugyanolyan matricás bögrék, színes bőrnyakláncok vagy rugós fabábuk vonzanak bennünket, inkább a kis házikók, a fények és az illatok mesebeli hangulata. S a biztos tudat, hogy a bódék között ott találjuk minden vásárok és fesztiválok közkedvelt szereplőjét, a pompos-, avagy kenyérlángossütőt. El is kérik az árát az átfagyott vágyakozóktól rendesen. De otthon is teremthetünk magunknak hasonló adventi idillt, ehhez szeretnénk hozzájárulni a hét receptjével.

Pompos

Téli ízek. Forralborral az igazi
Rapp Eszter

2,5 dl tej
egy teáskanál cukor
25 g élesztő
200 g liszt
3 krumpli
egy teáskanál só
egy nagy doboz tejföl
2 lilahagyma
jó sok fokhagyma, min. 5 gerezd
300 g főtt-füstölt császárszalonna
250-300 g reszelt sajt
só, bors

A krumplit pucoljuk meg, daraboljuk fel és főzzük meg. Ha megfőtt, pürésítsük. Az élesztőt a cukorral hagyjuk felfutni a meglangyosított tejben. Lehet látni, ha felfut, habos réteg jelenik meg a tej tetején, na meg eleve nő a térfogata. Öntsük a felfutott élesztős tejet a liszthez, adjuk hozzá az áttört krumplit és a sót, majd gyúrjuk jól össze az egészet. Dagaszthatjuk gépben is. Egy órán keresztül kelesszük meleg helyen. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Gyúrjuk át a megkelt tésztát, nyomkodjuk (vékonyan-vastagabban, ki hogy szereti) egy kiolajozott tepsibe, és toljuk be az előmelegített sütőbe 5 perc elősütésre. Amikor kivesszük a sütőből a tésztát, az ujjainkkal nyomjunk mélyedéseket bele, hogy majd a tejföl becsuroghasson. A kipréselt vagy lereszelt fokhagymát keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk és kenjük meg vele az elősütött tésztát.

A további sorrend változtatható: ha előbb a reszelt sajtot szórjuk a tejfölös rétegre, akkor a rá halmozott, apróra kockázott szalonna és a vékonyra szeletelt lilahagyma is rendesen meg tud pirulni. Ha fordítva rétegezzük, akkor figyeljünk, mert a sajt hamar megég, miközben alatta csak puhul a hagyma és a szalonna. Toljuk vissza a pompost a sütőbe, és süssük készre. Kb. 40-45 perc alatt sül meg, de ha vékonyabb a tészta, hamarabb. Ha a teteje nagyon hamar pirul, takarjuk le fóliával. Melegen-langyosan, nagy kockákra vágva, teával, forralt borral isteni, de ezt tudjuk. Meg azt is, hogy tejfölt, reszelt fokhagymát és sajtot még nem árt mellé kikészíteni az asztalra.

hvg360 Lenthár Balázs 2025. február. 18. 18:03

Szűcs Krisztián: Azonnali világhírt reméltünk

Krézi 25 címmel (f)életmű turnéra indul Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven egykori frontembere, merthogy idén 25 éves a Hol van az a krézi srác című dal, ami a HS7 és egyben Szűcs legismertebb szerzeménye is. Ugyanakkor a turné nem a régi heveny-számok felmelegítéséről szól kizárólag, a szólóban írt daloktól kezdve a Budapest Báron át a Szálinger Balázzsal közös Szücsinger produkció is helyet kap a koncerteken.