Gasztro Rapp Eszter 2010. június. 26. 09:50

A hét receptje: levendulás tejcsokoládé mousse

Ezúttal egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető édességet, a jól ismert csokihabot választottuk, amit egy kis csavarral tettünk izgalmasabbá.

Biztos van, akinek a levendula, mint fűszer bizarrnak tűnik. Ám a csokoládé-levendula párosítás manapság divatos kombináció, és valóban meglepően jól harmonizál egymással a két íz. Ez az édesség elkészíthető ét- és fehércsokoládéból is, mi a tejes változatot adjuk közre.

Hozzávalók: (6 adaghoz)

Rapp Eszter

- 300 g tejcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 80 g cukor
- 50 ml habtejszín
- 250 g tojásfehérje
- 5 csapott teáskanál friss vagy szárított levendulavirág

Amennyiben szárított levendulát használunk, érdemes egy mozsárban jól szétnyomkodni és beáztatnia a tejszínbe. Így kissé megszívja magát és megpuhul. A csokoládét olvasszuk fel gőz felett úgy, hogy egy lábosba vizet teszünk és arra helyezünk egy tálat, aminek az alja nem ér bele a vízbe. A tojássárgájákat a cukor felével keverjük habosra, majd öntsük hozzá a tejszínt. Ezután hozzákeverhetjük a felolvasztott csokoládét is, illetve a friss levendulát. A tojásfehérjékből a maradék cukorral verjünk kemény habot és egy lapos fakanállal vagy spatulával óvatosan, a habot minél kevésbé összetörve, forgassuk bele a csokiba. A csokihabot adagoljuk ki tálkákba és hagyjuk kissé megdermedni a hűtőben.

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.