A hét receptje: gyümölcsös égetett fánk
Itt a nyár és vele együtt a jó idő. Ilyenkor nem telítő, nehéz süteményekre vágyunk, hanem könnyedebb, gyümölcsös desszertekre. A hét receptjének is egy egyszerűen elkészíthető, légies édességet választottunk, friss gyümölcsös ízekkel.
Az idénynek megfelelően bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, málnával, barackkal, meggyel is nagyon finom. De ameddig lehet, még használjuk ki az eperszezont. A receptben megadott anyagmennyiségből 20 adag jön ki, de mivel tényleg habos, könnyed süteményről van szó, egy főre nyugodtan számolhatunk 2-3 fánkot is. A fánkokat és a krémet is elkészíthetjük előre, de csak közvetlenül tálalás előtt rakjuk össze az édességet.
Hozzávalók a tésztához
- 100 g vaj
- 100 g víz
- csipet só
- csipet cukor
- 120 g liszt
- 6 tojás
Hozzávalók a krémhez
- 200 g fehércsokoládé
- 500 g mascarpone
- egy evőkanál porcukor
- 2 dl habtejszín
- min. 500g friss feldarabolt gyümölcs (minél több a gyümölcs, annál finomabb)
A tészta elkészítése
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A vizet, a vajat, a sót és a cukrot tegyük egy lábosba és forraljuk fel. Ha forr, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el. Folyamatosan kevergetve hagyjuk a tűzön a tésztát addig, amíg teljesen sima lesz, összeáll, és elválik a lábos falától. A tűzről levéve egyenként dolgozzuk bele a tojásokat a tésztába. Ehhez a feladathoz lehetőleg használjunk robotgépet.
A krémet töltsük nyomózsákba és kivajazott, lisztezett tepsire nyomjunk diónyi halmokat. Ha nincs kéznél nyomózsák, két teáskanál segítségével is megoldhatjuk a feladatot. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 perc alatt aranybarnára a fánkokat.
A krém elkészítése
A fehércsokoládét gőz felett kezdjük el felolvasztani. Adjunk hozzá 4 evőkanálnyi mascarponét, ezzel megelőzve, hogy a csoki összeugorjon. (Egy lábosba tegyünk vizet, és a lábos szájánál nagyobb tálat helyezünk rá úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízhez.) A maradék mascarponét keverjük el az olvasztott fehércsokoládéval. A habtejszínt verjük kemény habbá a porcukorral, majd forgassuk a krémhez. Ha kemény habot szeretnénk verni, a habtejszínt mindig hűtsük le előtte.
Állítsuk össze az édességet. A fánkok alján kis mélyedés van, ezeket érdemes egy kiskanállal tovább mélyíteni, hogy több krém férjen beléjük. Ha megtömtük a sütiket krémmel, halmozzunk rájuk sok friss, kis darabokra vágott gyümölcsöt, akár vegyesen is.