A hét receptje: kenyérpuding
Augusztus 20. alkalmából egy olyan desszertet választottunk, aminek az alapja maga a kenyér.
A Nagy-Britanniában Bread Pudding néven elterjedt édességgel itthon ritkán találkozunk. Ez a kissé rusztikus megjelenésű desszert nagyon finom és nagyon egyszerű, ráadásul tökéletesen alkalmas a megmaradt, szikkadt kenyér hasznosítására. Több változata ismert, a következő receptet a sok nektarin és aszalt gyümölcs, na és persze a mellé kínált nagy adag vanília fagylalt teszi ellenállhatatlanná.
Hozzávalók:
8 szelet szikkadt, több napos kenyér
8-10 darab nektarin
8 tojás
250 g cukor3 kevés a tetejére
½ teáskanál só
egy vanília rúd kikapart belseje
2 teáskanál fahéj
1,2 l tej
2 dl tejszín
50 g durvára darabolt dió
50 g aszalt meggy vagy áfonya
Elkészítés
A kenyeret és a nektarinokat vágjuk kicsi, nagyjából 1x1 centiméteres kockákra és tegyük mély tálba. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, a sóval, a vaníliával és a fahéjjal. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is, majd az egész egyveleget öntsük a gyümölcsös kenyérre. Takarjuk le és hagyjuk 1-2 órát állni,de akár egy egész éjszakára is betehetjük aludni a hűtőbe –, hogy jól magába szívhassa a kenyér az édes fűszeres tejet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy tepsit vajjal, majd öntsük bele a kenyeret. Szórjuk meg a tetejét az aszalt gyümölccsel, a dióval és némi cukorral. A gyümölcs és a cukor karamellizálódni fog, amitől finom ragacsos lesz a sütemény teteje. Nagyjából egy óra alatt a süti szépen felemelkedik és készre sül. Érdemes a sütési idő nagy része alatt - 50 percre -alufóliával beborítani, hogy ne égjen meg a rászórt dió.
Bár a britek ezt egész évben fogyasztják, leginkább langyosan, ilyenkor nyáridőben mi inkább tálaljuk vanília fagylalttal.