2010. augusztus. 19. 05:55 Rapp Eszter Utolsó frissítés: 2010. augusztus. 18. 23:17 Gasztro

A hét receptje: kenyérpuding

Augusztus 20. alkalmából egy olyan desszertet választottunk, aminek az alapja maga a kenyér.

A Nagy-Britanniában Bread Pudding néven elterjedt édességgel itthon ritkán találkozunk. Ez a kissé rusztikus megjelenésű desszert nagyon finom és nagyon egyszerű, ráadásul tökéletesen alkalmas a megmaradt, szikkadt kenyér hasznosítására. Több változata ismert, a következő receptet a sok nektarin és aszalt gyümölcs, na és persze a mellé kínált nagy adag vanília fagylalt teszi ellenállhatatlanná.

Hozzávalók:

Rapp Eszter

8 szelet szikkadt, több napos kenyér
8-10 darab nektarin
8 tojás
250 g cukor3 kevés a tetejére
½ teáskanál só
egy vanília rúd kikapart belseje
2 teáskanál fahéj
1,2 l tej
2 dl tejszín
50 g durvára darabolt dió
50 g aszalt meggy vagy áfonya

Elkészítés

A kenyeret és a nektarinokat vágjuk kicsi, nagyjából 1x1 centiméteres kockákra és tegyük mély tálba. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, a sóval, a vaníliával és a fahéjjal. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is, majd az egész egyveleget öntsük a gyümölcsös kenyérre. Takarjuk le és hagyjuk 1-2 órát állni,de akár egy egész éjszakára is betehetjük aludni a hűtőbe –, hogy jól magába szívhassa a kenyér az édes fűszeres tejet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy tepsit vajjal, majd öntsük bele a kenyeret. Szórjuk meg a tetejét az aszalt gyümölccsel, a dióval és némi cukorral. A gyümölcs és a cukor karamellizálódni fog, amitől finom ragacsos lesz a sütemény teteje. Nagyjából egy óra alatt a süti szépen felemelkedik és készre sül. Érdemes a sütési idő nagy része alatt - 50 percre -alufóliával beborítani, hogy ne égjen meg a rászórt dió.

Bár a britek ezt egész évben fogyasztják, leginkább langyosan, ilyenkor nyáridőben mi inkább tálaljuk vanília fagylalttal.