Lucullusi fogások: Wang mester ünnepi menüje
Magyarország egyik legismertebb gasztronómiai egyesülete, a Lucullus Baráti Társaság a közelmúltban ünnepelte megalakulásának hetedik évfordulóját. Az alkalomra Wang Qiang kínai mesterszakács 21 fogásos vacsoramenüt állított össze.
A Lucullus megalakulása óta 95 tematikus vacsorát, számos fine dining estet, séfbemutatót, főzőkurzust, teaszemináriumot, csokoládékóstolót, gyárlátogatást szervezett a gasztronómia barátainak. Nemzetközi hírnévre tettek szert azzal, hogy elindították az Extrém Szakács projektet. Ennek során Turóczi Gábor, az egyesület elnöke (Magyarország Extrém Szakácsa) a magyar gasztronómiai hagyományokat népszerűsítve 13 alkalommal készített paprikás csirkét a világ különleges helyszínein. A munka 2011-ben a Lucullus BT-vel szorosan együttműködve, ámde külön projektben folytatódik.
Amint azt a társaság elnöke a kétnapos, 200 főt vendégül látó decemberi születésnapi rendezvényen elmondta, a jövőben több, a régiókat bemutató, tematikus kínai gasztronómiai rendezvényt szándékoznak szervezni. Így nem csoda, hogy a velük régóta együttműködő mesterszakácsot, Wang Qiang-ot kérték fel az ünnepi menü összeállítására.
A vacsora
Leves. Szecsuáni erős-savanyú
Első étkek. Tavaszi tekercs, édes-savanyú oldalas, Wang-féle csülökroló, Kou shui feipan (ökörszív, nyelc, pacal, marhahús, zeller), fafülgomba saláta, száznapos tojás, házi húsos táska, étvágygerjesztő zeller.
Második étkek: csirkecomb illatos-omlós gombával, pekingi hagymás csirke, szecsuáni omlós kacsa, sertés Shui Zhu (sertéshús, csípős paprika, zeller, szójacsíra), Wang nagymama steak marhája, édes-savanyú rák, szecsuáni zöldbab, édesburgonya.
Étkek középre. Pirított rizstészta. Lanzhoui pirított tészta, tojásos -zöldséges rizs.
Étek a végére. Darált szezámmaggal töltött tésztagombócok.