2007. április. 19. 17:41 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 19. 17:41 Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

 A paprikás csirkét a belgiumi Zonhoven városban lévő Dinner in the sky nevű étteremben készíti el a magyar gasztronómiai  egyesület alelnöke, Túróczi Gábor.

A levegőben függő étterem 22 székből és egy 5 tonna súlyú asztalból áll, amelynek alapterülete 45 négyzetméter. Az üvegtetővel ellátott helyiséget 160 tonnás daru emeli 50 méter magasba, ahol a biztonsági övekkel a székekhez rögzített vendégek akár 180 fokban körbeforogva nézhetik a tájat - adta hírül a Lucullus Baráti Társaság.

Túróczi Gábor, azt még nem tudta megmondani, hogy neki ülnie kell, vagy felállhat főzés közben, de az biztos, mindenképpen extrém körülmények között készíti el ismét a paprikás csirkét. Elmondása szerint olyan éttermet akart választani, amely különleges körülményeket kínál. Az amerikai Forbes magazinban talált rá a zonhoveni étteremre.  

hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.