2007. március. 28. 16:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. március. 28. 16:31 Gasztro

Itt az egészséges pizza

Amerikai kutatók előrukkoltak a pizzakészítés egy egészséges módjával. Lehet, hogy mostantól már nem kell választanunk az egészséges és ízletes ételek között?

© sxc.hu
Egy új felfedezése szerint a tészta hosszabb ideig tartó sütésével, illetve hosszabb élesztéssel tovább növelhető az antioxidánsok szintje; a Maryland Egyetem kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy a  sütési idő és a hőmérséklet emelése a megoldás.

A vizsgálatok során két fajta teljes kiőrlésű gabonából készített liszt szolgált a tészta alapanyagául, az ebből készült pizzát 204 és 285 fokos sütési hőmérsékletek között vizsgáltak; a sütési idő hét, illetve tizennégy perc volt. Az kísérletek eredményei azt mutatják, hogy az antioxidánsok szintje 60 százalékkal megnő a hosszabb ideig tartó sütésnél, és akár 82 százalékkal is megemelkedhet, ha a magasabb sütési hőmérsékletet választjuk.

Természetesen az eredményeket a liszt fajtája is befolyásolja. Mindemellett fény derült arra is, hogy jótékony hatással van a pizza antioxidáns szintjére, ha az élesztés idejét elnyújtjuk, de csak olyan mértékben, hogy az ne haladja meg a 48 órát.

Függetlenül bármilyen kutatási eredménytől Jacqui Lowdon angol dietetikus szerint sokkal egészségesebb, ha az emberek gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak pizza helyett - olvasható a BBC News oldalán.

hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.