2007. március. 28. 16:40 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. március. 28. 16:31 Gasztro

Itt az egészséges pizza

Amerikai kutatók előrukkoltak a pizzakészítés egy egészséges módjával. Lehet, hogy mostantól már nem kell választanunk az egészséges és ízletes ételek között?

© sxc.hu
Egy új felfedezése szerint a tészta hosszabb ideig tartó sütésével, illetve hosszabb élesztéssel tovább növelhető az antioxidánsok szintje; a Maryland Egyetem kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy a  sütési idő és a hőmérséklet emelése a megoldás.

A vizsgálatok során két fajta teljes kiőrlésű gabonából készített liszt szolgált a tészta alapanyagául, az ebből készült pizzát 204 és 285 fokos sütési hőmérsékletek között vizsgáltak; a sütési idő hét, illetve tizennégy perc volt. Az kísérletek eredményei azt mutatják, hogy az antioxidánsok szintje 60 százalékkal megnő a hosszabb ideig tartó sütésnél, és akár 82 százalékkal is megemelkedhet, ha a magasabb sütési hőmérsékletet választjuk.

Természetesen az eredményeket a liszt fajtája is befolyásolja. Mindemellett fény derült arra is, hogy jótékony hatással van a pizza antioxidáns szintjére, ha az élesztés idejét elnyújtjuk, de csak olyan mértékben, hogy az ne haladja meg a 48 órát.

Függetlenül bármilyen kutatási eredménytől Jacqui Lowdon angol dietetikus szerint sokkal egészségesebb, ha az emberek gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak pizza helyett - olvasható a BBC News oldalán.