Naspolyapálinka és társai
Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.
© PLT |
- A különlegességek elkészítése nem egyszerű feladat. A bodzapálinka ízének kikísérletezése például nyolc évig tartott - meséli Varga László, aki először főként a bakonyi erdők gyümölcseiből készített párlatokat: kökényből, csipkebogyóból, galagonyából, vadkörtéből. Ezeket általában azok szeretik, akik a fanyar, savanykás ízeket favorizálják. Később más gyümölcsökből, például szőlőből, mégpedig az Irsai Olivérből és a cserszegi fűszeresből készített pálinkát. Ugyancsak nagy az élvezeti értéke a birsalmából készült pálinkának, amelynél már a kóstolás pillanatában lehet érezni a gyümölcs jellegzetes aromáját. A feketeribizke azok kedvencévé válhat, akik kedvelik a gyógynövényre emlékeztető ízeket. Végül egy hiedelemtől is megfosztott bennünket a pálinka-gyáros: lehűtve nem olyan finom a pálinka, mint szobahőmérsékleten, utóbbi esetben igazán érződnek az ízek, aromák.