Paprikás csirke hajnali napsütésben
Bár még alig pirkadt, a nap sugarai szikráztak Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon, amikor az Extrém Szakács főzni kezdett.
A paprikás csirke nemzetközi karrierjének tizenegyedik állomásán ismét nagy sikert aratott a magyar konyha ízeivel Turóczi Gábor, az Extrém Szakács (Lucullus Baráti Társaság). Nem mellesleg persze a pálinkával is, amit hozzá kínált.
A szakács főztjét már előbb is megkóstolhatták az I. Budapest-Nordkapp Tájákozódási Rali résztvevői és a skandináv szervezők. A Magyarországon, Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon, Észtországon, Finnországon, Svédországon és Norvégián át az Északi-fokig tartó verseny egyik ízes, „relaxációs” eseménye volt, amikor paprikás krumpli főtt a svéd-finn határon.
Az is kiderült, hogy a világjáró szakácstól a helyi specialitások sem idegenek, amit barna mártással, vörösáfonya-lekvárral és poláris kenyértallérral kísért rénszarvas-carpacciója is bizonyított. Egy-egy ilyen expedició nem titkolt célja – a magyar konyha népszerűsítése mellett – a különböző népek gasztronómiájával való ismerkedés is. Így került terítékre a vendéglátók jóvoltából az út során a sós medvecukor-fagylalt, a jávorszarvasfasírt, a rénszarvasparizer mocsári hamvas szederrel, az uborkás-mártásos sült virsli, a csokis mustár és a Muikku névre hallgató oului tavi sült apróhal.
„Örülnék, ha hozzám hasonlóan valaki rénszarvaspörkölttel kezdené járni a világot. Ha Magyarországra érne, biztosan ott lennék a kóstoláson” – nyílatkozta Turóczi Gábor.