Senki nem marad éhen
Ismét nemzetközi vizekre evezünk a dunaparti Intercontinental Corso éttermének német főszakácsa, Ulf Burbach vezetésével.
A hely
Bár a tágas étteremből is gyönyörű a kilátás a Lánchídra, a Várra, e tavasztől őszig mégis a teraszon érdemes helyet foglalni. A Dunakorzónál kevés tökéletesebb helyszín létezik Budapesten egy jó hangulatú ebédhez. Ázsiai beütésű, minimalista elegancia jellemzi a teraszt.
A személyzet
Az öt csillaghoz elvárható színvonalon teljesít a személyzet, udvariasak, láthatatlanok, de mindig jelen vannak, ha éppen szükségünk van valamire.
Az étlap
© fotoBONDY |
Az étterem egyébként nemcsak a szállodai és betérő vendégekről gondoskodik, hanem jeles alkalmakkor megrendelésre, elvitelre is szívesen főznek a konyhán: húsvétkor sonka-, karácsonykor pulyka házhozszállítást vállalnak. Időről időre pedig tematikus vacsoraesteket és főzőkurzusokat is tartanak az érdeklődőknek.
A kínálat
Na, de lássuk közelebbről, mit is kínál a Corso. Még az előétel előtt kellemes ízelítő érkezik a helyben sütött kiflikből – a rendkívül finom péksütemények frissen és fagyasztva el is vihetők. Előételnek magyaros hideg libamájszeleteket kapunk pirított szultánkenyérrel, konyakkal illatosított füge és dió csatnival és tokaji borzselével. Újabb variáció tehát a libamájra, méghozzá egy igen jól sikerült. A tökéletes állagú libamáj remek párost alkot a szultánkenyérrel. Jól indul az ebéd. Folytatásként tonhal sashimit kóstolunk gyömbérrel, fokhagyma csípsszel, salátával és lime-os koriander mártással. Rendkívül szépen tálalt, igazán speciális összeállítás, mely azonban már túl sok ingert kelt, éppen ezért csak haladóknak ajánljuk.
A főételek sorát citrommal és grappával marinált sült halibut nyitja édesköményes tört burgonyán, paprikahabbal. Ez egy tökéletesre sikerült étel. Jó halhoz méltóan a halibuthoz nem kell a kés, mint a vaj olvad szét a szánkban, és izgalmas együttest alkot a körettel, mely az édesköménynek köszönhetőn új elemet visz a tört burgonya fogalmába. A folytatás szintén rendhagyó, szokatlan alkotórészekkel: az ausztrál fakéregben sült csirkemell - az őshonos, hazájában főleg grillpácokhoz, emu hamburgerhez és kenguru sztékhez használatos - tasmán borssal grillezett zöldségeken és burgonyán, tökös mustármártással érkezik.
A fakéreg ugyan ad valami különleges ízt a húsnak, de nem tudja hosszasan lekötni a figyelmünket. A főételek húskirálya egyértelműen a - nyolcféle őrölt összetevőből álló, arab fűszerkeverékkel - baharattal fűszerezett báránygerinc zöldbabbal, burgonyarétessel, Barolos és Karkades, azaz vörösboros pecsenyelével tálalva. A hús egyszerűen fenséges – kár, hogy a mellé tálalt száraz és ízetlen burgonyarétest szinte érintetlenül kell a tányérunkon hagyni.
Desszertnek egy klasszikus,ám ezúttal alkotórészeire bontott, feketeerdei tortát és egy könnyű, nyári lime-os joghurtmousse-t fogyasztunk nyári gyümölcsökkel s friss mentával. Amilyen jó az utóbbi, oly annyira nem sikerült az előző. Teljesen felesleges szétkapni egy tortát piskótára és krémre, különösen akkor, ha az előző száraz, az utóbbi pedig szinte fojtósan nehéz. Szerencsére a könnyű joghurtmousse megmenti a Corso becsületét.