2008. július. 21. 11:33 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. július. 21. 11:44 Gasztro

Hogyan készül a szalámi?

A Szegedi Szabadtéri Játékok évről évre sok hazai és külföldi érdeklődőt vonzanak a Tisza-parti hírös városba, amely az idén új, nyári programmal gazdagítja repertoárját.

A hagyományteremtés szándékával július 23-27. között első ízben rendezik meg a Hungaricum Fesztivált, hogy erősítsék és növeljék a tradicionális magyar márkák ismertségét. A fesztivál több helyszínen zajlik. A Széchenyi tér a gasztronómiáé, itt mutatkoznak be a történelmi borvidékek borászai, a pálinkafőzdék, a vendéglátósok, a kistermelők, a térség szalámi- és kolbászkészítői. A belvárosi éttermekben szürkemarhából, mangalicából, libamájból, szarvasgombából készülő fogásokkal várják a vendégeket.

A Szegedi Vadasparkban állattenyésztési bemutató lesz. A Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyein egyebek mellett a tiszai halászat történetét elevenítik fel. A „szegedikumok” tárgyi emlékeit a Pick Szalámi és Paprika Múzeumban láthatják az érdeklődők. A Szent István téri víztoronyban pedig a szíkvízgyártás történetével ismerkedhetnek meg. A hungarikumokról szóló könyvritkaságok, szöveges emlékek, metszetek, rajzok a Somogyi Könyvtárban tekinthetők meg.

A fesztiválon képviseltetik magukat a 2000-ben alakult Hungaricum Klub tagjai: a Herendi Porcelánmanufaktúra, aTokaji Kereskedőház, a Zwack Unicum Rt., a Halasi Csipkealapítvány s természetesen a Pick Szeged. A szegedi szalámit az Európai Bizottság 2007-ben eredetvédettnek nyilvánította, amivel az első magyar termék került fel az unió 800-as listájára.