Hová menjünk hétvégén és pünkösdkor?
Halak, vadak, sajtok, pálinkák, borok a javából. Borzsongás, nyitott pincék, kóstoló hegyen-völgyön – ízelítő a következő hetek gasztronómiai programjaiból.
Fesztivál a tóparton
Május első négy napján több helyszínen rendezik meg a Velence-tavi Hal-Vad-Pálinka- és Borfesztivált. A tó körüli településeken ételbemutatókkal, a régió boraival és az agárdi pálinkakülönlegességekkel várják a látogatókat. A központi programok helyszíne az agárdi Napsugár strand, ahol szombaton a vadászok és a horgászok napját tartják: főszerepben a vad-és a halétkek. A fő attrakció minden bizonnyal a halászléfőző-verseny lesz. A bor- és pálinkakóstoláshoz az ízletes agárdi házi réteseket kínálják.
Sajt és túró
Meglehet, a végén még tényleg sajtból lesz a hold május 1-jén és 2-án Gyomaendrődőn. Tizedszerre rendezik meg a nemzetközi sajt- és túrófesztivált, felidézve a múltból a már-már elfeledett alföldi ízeket s bemutatva a szomszédos országok jellegzetes készítményeit. A programhoz az idén a térség borosgazdái, pincészetei és méztermelői is csatlakoznak.
sajtkülönlegességeket!
Borzsongás Villányban
A tüzes borairól méltán híres baranyai borvidék fővárosában három évvel ezelőtt rendezték meg először a szezonnyitó tavaszi fesztivált, a Borzsongást. Május elsejétől a négynapos hosszú hétvégén ezúttal is megnyílnak a vendégek előtt a szőlőskertek, pincészetek.
Toszkán borvacsora
A toszkán Geografico borászat különleges borait mutatják be május 6-án este a budapesti Remíz étteremben. Kilenc borhoz kilenc fogásos menüt komponáltak a szakácsok. A fogások közül nem maradhat ki a szezon sztárja, a zöldspárga, de a libamáj, a királyrák és a szarvasgomba sem.
Budapesti pálinkafesztivál
A fővárosi Városháza Parkba várják május 8. és 11. között a pálinkák kedvelőit. Az idén harmadik alkalommal sereglenek ide az ország kisebb-nagyobb pálinkafőzdéi, több száz féle gyümölcsös hungarikumot, különleges főzetet kínálva.
Pünkösdölés a pincékben
Az idén pünkösdkor, május 10-12. között kerül sor a Nyitott Pincék Napjai országos rendezvénysorozatra. A Nyított Pincék Szövetsége kezdeményezésére a 22 hazai borvidékből 18 csatlakozott a programhoz. Országszerte 116 pincében várják reggel kilenctől késő estig a borbarátokat. A vendégek háromféle bort ingyen vagy kedvezményes áron kóstolhatnak, s mindenhol pogácsával, sajtokkal, felvágottakkal, pecsenyékkel gondoskodnak róla, hogy jól csússzon a hegy leve. Pincelista!
Országos grillbajnokság
Igazi kulináris élvezetek húsimádóknak május 18-án Bogácson. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere a 9. Országos Grill Bajnokságon, ahol a vendégek mindenféleképpen jól járnak, a győztes csapatok pedig egész évben képviselik majd a hazai gasztronómiát a különböző külföldi rendezvényeken.
Falusi ízek
Hagyományos baranyai népi ételekkel várják május 17-én a Magyaregregyre látogatókat a falusi vendéglátók. A népi ízek fesztiváljának programjából természetesen nem maradhat ki a kézműves vásár és a néptáncbemutató sem.
Ezerjó Fakanálforgató
Különleges gasztronómiai esemény részese lehet, aki május 27-én Mórra látogat. A borral készülő ételek országos főzőversenyén szabad tűzön készülnek az ínyenc fogások.