Milyen az andalúz ízvilág?
Hazai ízek fesztiválja, ökörsütés, birkapörkölt-verseny, és az andalúz konyha remekei. Összegyűjtöttük, milyen gasztronómiai eseményekre érdemes ellátogatnunk a következő napokban.
Andalúz ízek
Az andalúz konyha különlegességeivel ismerkedhetnek meg a vendégek április 16-18-án az újonnan megnyílt terézvárosi Artesano étteremben (Bp. VI. ker Ó u. 24-26.). A fogásokat Kisko García cordobai mesterszakács receptjei alapján prezentálják. A rangos Madrid Fusion gasztronómiai szövetség tavaly az Év andalúz felfedezettje díjat adományozta a fiatal, tehetséges szakácsnak. Míg az első két nap ínyencvacsorái az andalúz bárány, hal és más tengergyümölcsei fogásokról szólnak, addig az utolsó este a csokoládé és a jerezi borok kézfogójáé.
Íz-Feszt
Április 18-20-án a Petőfi-híd budai hídfőjénél (Bp. XI. ker Goldmann György tér, Egyetemisták Parkja). A negyedik alkalommal, de a Budai Arborétum után új helyszínen megrendezendő élelmiszeripari kiállítás és vásáron bemutatkoznak a hazai regionális és a szomszédos országok konyhái, nem maradhatnak el a hungaricumok, de kóstolót kaphatunk a nemzetközi bioétlapokról is. Előadások az E-számokról, a génmanipulált zöldségekről, a fűszernövények használatáról, a cukormentes élelmiszerekről. A látogatókat egyebek mellett teaház és teríték-bemutató is várja, valamint számos érdekesség a Mesterek utcájában.
Borozgatás Závoda Pállal
Bor és irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes - véli Závoda Pál Kossuth-díjas író, aki többek között a Jadviga párnája című sikerkönyv szerzője. A Majd Leonard étteremben (1055 Balassi Bálint u. 7.) tart felolvasóestet április 25-én 18:00 órától. Az irodalomhoz a Vylyan pincészet borait és a ház borkorcsolyáit kínálják.
Tavaszköszöntés ökörsütéssel
A budai hegyvidék történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyományainak jegyében Mátyás király korát idéző tavaszköszöntőt tartanak a XII. kerületi önkormányzati és helyi civil szervezetek április 26-27-én a Zugligetben, a műemlék 58-as villamos végállomásnál. A két napos program fő attrakciója a szombat esti ökörsütés lesz. A pecsenyéből a vasárnapi látogatóknak is jut bőven, egyéb finomságok mellett.
Domoszlói borünnep
A VI. Domoszlói Muskotály Borünnepet április 26-án tartják. A domoszlói pincék egész nap nyitott kapuval várják a látogatókat. A környékre jellemző fehér borok mellé olyan tájjellegű finomságokat kínálnak, mint a fahamuval fűszerezett domoszlói lángos, a pampuska avagy túrós lepény, a kapusznyík pogácsa.
Birkapörkölt-verseny
A XXIV. Szent György-napi Juhászverseny április 27-én lesz Hódmezővásárhelyen. A juhászok nemcsak a terelésben versenyeznek, de a főzésben is. Kora reggel alágyújtanak a bográcsoknak, hogy délutánra kiderüljön, kié a legjobb birkapörkölt.