2008. február. 02. 10:12 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. február. 02. 10:04 Gasztro

Mangalicakolbász dudaszóval

Húsimádóknak február 8-10. között a Vajdahunyadvárban a helyük az I. Budapesti Mangalicafesztiválon, ahol ingyenes belépés mellett kolbásztöltő vetélkedőn, bográcsfoglaláson, disznótoros kóstolón, főzőversenyen vehetnek részt népzenei aláfestéssel.

© sxc.hu
Számos mangalicatermelő kínálja a standokon friss húskészítményeit, de kapható lesz sajt, méz, házi lekvár, pálinka és bor is. A finom falatokhoz az utolsó hazai dudás kanász, Pál István szolgáltatja a zenét.

A sokáig elfeledett, de mostanában feléledő hazai mangalicatenyésztésnek ma már országos egyesülete is működik. A mangalicahús ugyan zsírosabb, mint a hagyományos sertésé, de finomabb is, ami nem elhanyagolandó szempont. A hagyományos sertéshús ugyanakkor tele van vízzel, ezért bár olcsóbb, nem színhúst veszünk valójában az áráért, hanem sok vizet.

A hagyományos disznózsírral való otthoni sütés-főzés ma már hazánkban sem divat, viszont az összes bolti húskészítmény tetemes mennyiségű sertészsírt tartalmaz, tehát a fogyasztás nem csökkent annyival, mint hinnénk. A magyar mangalicahús jelentős része külföldön, Spanyolországtól Japánig talál gazdára, és ott is dolgozzák fel.