2008. február. 02. 10:12
hvg.hu
Utolsó frissítés: 2008. február. 02. 10:04
Gasztro
Mangalicakolbász dudaszóval
Húsimádóknak február 8-10. között a Vajdahunyadvárban a helyük az I. Budapesti Mangalicafesztiválon, ahol ingyenes belépés mellett kolbásztöltő vetélkedőn, bográcsfoglaláson, disznótoros kóstolón, főzőversenyen vehetnek részt népzenei aláfestéssel.
© sxc.hu |
A sokáig elfeledett, de mostanában feléledő hazai mangalicatenyésztésnek ma már országos egyesülete is működik. A mangalicahús ugyan zsírosabb, mint a hagyományos sertésé, de finomabb is, ami nem elhanyagolandó szempont. A hagyományos sertéshús ugyanakkor tele van vízzel, ezért bár olcsóbb, nem színhúst veszünk valójában az áráért, hanem sok vizet.
A hagyományos disznózsírral való otthoni sütés-főzés ma már hazánkban sem divat, viszont az összes bolti húskészítmény tetemes mennyiségű sertészsírt tartalmaz, tehát a fogyasztás nem csökkent annyival, mint hinnénk. A magyar mangalicahús jelentős része külföldön, Spanyolországtól Japánig talál gazdára, és ott is dolgozzák fel.
Gasztro
hvg.hu
2008. január. 20. 09:15
Borbarátok figyelmébe
Gasztro
hvg.hu
2008. január. 15. 14:35
Magyar borok Amszterdamban
Gasztro
hvg.hu
2008. január. 10. 11:30
Kárpátalja nedűi
Gasztro
Gyimesi Zsuzsa
2008. január. 05. 14:24
Pezsgőünnep
Gasztro
Vétek György
2008. január. 21. 12:36
A kulturált sörfogyasztásért
Gasztro
hvg.hu
2008. január. 04. 11:47
Vince-napi borrandevú
Gasztro
Gőgh Csilla
2007. december. 18. 14:20
Szeretjük a biot, de drágának tartjuk
Gasztro
Vétek György
2007. december. 09. 15:45
A vendéglátás mesterei
Gasztro
hvg.hu
2008. január. 24. 09:37