Donut - az amerikai fánk
A donutot a magyar krimi- és sorozatkedvelők, a tévénézők régóta ismerik. A képernyőről, a filmvászonról visszaköszön a világszerte elterjedt sztereotípia: az amerikai zsaruk a legnagyobb fánkfogyasztók.
A donut eredete erősen vitatott. Egyesek szerint Amerikába bevándorolt hollandoknak köszönhető. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a 19. század közepén meg "holland olajos sütinek" hívták. Másrészt régészeti leletek bizonyítják, hogy hasonló süteményt már a kontinens őslakói is készítettek a történelem előtti időkben. Egy másik eredetlegenda szerint egy bizonyos Hanson Crockett Gregory volt az az amerikai, aki 1847-ben egy kereskedőhajó fedélzetén feltalálta ezt az édességet. Saját állítása szerint ekkor még nem töltötte be tizenhatodik életévét. Az újító szellemű hajóinas elégedetlen volt az abban a korban megszokott zsíros fánkkal, hiszen annak közepe sokszor sületlen maradt. Ezért a hajó borstartójával kiszúrta a nyers fánktészta közepét, így az teljesen át tudott sülni. Később pedig megtanította az új technikát édesanyjának.
Sokan a donutot nem karika formájúra, hanem lyuk nélküli gömböc alakúra sütik. Ez a hagyományos formája, de ma már a fánkgyűrű az elterjedtebb. A gömböcöt egyszerűbb sütni is, hiszen mihelyst megsült a forró zsiradékkal érintkező fele, magától megfordul. A gyűrű formájú fánkot pedig egyesével kell megforgatni. A fánkgömböcbe kihűlés után gyakran valamilyen tölteléket injekcióznak. Ez lehet lekvár, rózsazselé, tejszínhab vagy bármilyen édes krém.
A donutot - formájától függetlenül - még forrón porcukorba hempergetik, vagy amikor már kihűlt, csokoládéval vagy más mázzal vonják be. Ha farsangi bulira készítjük, megszórhatjuk színes cukordarával.
Donut
Fél kiló lisztet fél teáskanál sóval, fél kocka élesztővel, három evőkanál tejjel és egy teáskanál cukorral összedolgozunk, és negyed óráig kelni hagyunk. Ha megkelt, egy deci tejet, öt deka cukrot, hét deka vajat és három tojás sárgáját adunk hozzá, majd sima tésztává dagasztjuk. Ezután meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd átgyúrjuk, 1-2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, majd két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrunk ki belőle. Lisztes felületen még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd forró zsiradékban kisütjük őket. A végén megszórjuk porcukorral vagy bevonjuk csokoládémázzal.