2008. január. 16. 13:20 Gőgh Csilla Utolsó frissítés: 2008. január. 16. 13:08 Gasztro

Sligovica és egyebek

A téli sportok szerelmesei igazán nem panaszkodhatnak. Ennél télebb tél már régen volt. Sítalp nem marad szárazon. Itthon s a környező síparadicsomokban dübörög a szezon.

© Gőgh Csilla
Szlovákia régen s most is az egyik legkedveltebb úti cél, közelségével és vonzó áraival hódít. A síterepek mellett számos gyógyfürdő is várja az ejtőzni vágyókat. Hát még mennyiféle gyógyvíz. A reumatikus és más mozgásszervi megbetegedésekre hatásos gyógyvizeket errefele teplicinek hívják. S ez egyúttal kocsmanévnek is bevált. Teplici – azaz „gyógygödör” (mint nálunk pld. Sopronban a Gyógygödör, vagy Budapesten a Borpatika nevű műintézmények). Hogy miért? Talán mert ha betérünk egy ilyen kortyolóba, elfeledjük kínjainkat, felmelegszik testünk-lelkünk.

A szezon slágerei a pálinkák. Semmi pancs: amit a pohárban elénk tesznek, garantáltan aromás, érlelt 40-45 százalékos párlat.  A listavezető a jó öreg szilvapálinka, azaz a Slivovica vagy Slivovitz igazán jól átmelegít. Egyes helyeken kóser változatot is kapunk. S nem ritka, hogy ilyentájt felforrósítva, mézzel, vaníliával ízesítve kínálják ezt az italt.

© Gőgh Csilla
A borókából készült Borovička is hódít. Elkél a nagy hidegben, ajánlják a falusi vendéglátók. Ha bármilyen szállásra betérünk, a házigazda máris előrukkol egy pohárkával. Néhol áfonyapálinkát is kaphatunk, amelyet az egész országban Csucsorjetka néven ismernek. A hölgyek körében különösen népszerű italt nemcsak édeskés íze, hanem a benne úszkáló, alkohollal átitatott áfonyaszemek miatt is kedvelik. 

Bármilyen pálinkafajtát választunk, elkél mellé pár darab fánk. Majdnem hasonlóan készítik, mint ahogy a nagymamánktól megszoktuk. Házi lekvárral ízesítve igen finom falat. Ebből aztán nincs kalóriaszegény változat…
A térségre igen jellemzőek még a különféle kecske- és juhtej-készítmények. A hegyi sajtok számtalan változatával találkozhatunk. A juhtúróból készült körözöttet is mindenképpen érdemes megkóstolni. Olykor pogácsára halmozva kínálják.

A markánsabb ízek kedvelői pedig ágyazzanak meg a jóféle párlatoknak az errefelé is igen kedvelt disznótorossal: véres hurka (csak magában is gyakori fogás), sült kolbász, hús káposztával és főtt krumplival.

Gazdaság hvg.hu 2024. december. 01. 07:00

És akkor Varga Mihály állást váltott, a hitelminősítő pedig beszólt a magyaroknak

Pénteken végre felszállt a fehér füst, Orbán Viktor Varga Mihályt választotta a jegybankelnöki posztra, miközben Matolcsy György máris azt jósolja, hogy az évtized két legjobb éve vár ránk. Még aznap este a Moody’s kemény kritikával illette a magyar gazdaságpolitikát. A kormány arra épít, hogy végre sikerül költekezésre bírni az óvatoskodó országot. Persze, csak úgy lehet többet költeni, ha van miből. A hároméves bérmegállapodás ezt segítené, feltéve, ha a lakhatási válság és az újabb inflációs hullám el nem viszi az egészet. Ez a HVG heti gazdasági összefoglalója.