Sligovica és egyebek
A téli sportok szerelmesei igazán nem panaszkodhatnak. Ennél télebb tél már régen volt. Sítalp nem marad szárazon. Itthon s a környező síparadicsomokban dübörög a szezon.
© Gőgh Csilla |
A szezon slágerei a pálinkák. Semmi pancs: amit a pohárban elénk tesznek, garantáltan aromás, érlelt 40-45 százalékos párlat. A listavezető a jó öreg szilvapálinka, azaz a Slivovica vagy Slivovitz igazán jól átmelegít. Egyes helyeken kóser változatot is kapunk. S nem ritka, hogy ilyentájt felforrósítva, mézzel, vaníliával ízesítve kínálják ezt az italt.
© Gőgh Csilla |
Bármilyen pálinkafajtát választunk, elkél mellé pár darab fánk. Majdnem hasonlóan készítik, mint ahogy a nagymamánktól megszoktuk. Házi lekvárral ízesítve igen finom falat. Ebből aztán nincs kalóriaszegény változat…
A térségre igen jellemzőek még a különféle kecske- és juhtej-készítmények. A hegyi sajtok számtalan változatával találkozhatunk. A juhtúróból készült körözöttet is mindenképpen érdemes megkóstolni. Olykor pogácsára halmozva kínálják.
A markánsabb ízek kedvelői pedig ágyazzanak meg a jóféle párlatoknak az errefelé is igen kedvelt disznótorossal: véres hurka (csak magában is gyakori fogás), sült kolbász, hús káposztával és főtt krumplival.