Jövő márciusban akár világbajnok is lehet Lencsés Zoltán.
Itthon még kevésbé ismert „sportág” a steaksütés, pedig nemcsak komoly hazai hagyományuk van ezeknek a versenyeknek, de nemzetközi szinten is elismert magyar képviselői is. A VIII. Füstös Nyúl Kupa és BBQ Fesztiválon – amelyet szeptember 14-én, szombaton tartottak Dunaharasztiban – a versenyzők három kategóriában mérték össze tudásukat – adta hírül a fesztivál szervező Füstös Nyúl Egyesület.
A klasszikus steak mellett, amelyből két párhuzamos tételt kellett leadni, „just the meat” kategóriában BBQ-marhaoldalas, kreatív kategóriában pedig hamburger készítése volt a feladat, míg a legfiatalabbak hot dog készítésével bizonyíthattak.
Az összetett verseny (Grand Champion) végül egy Székesfehérvárról érkezett versenyző, Lencsés Zoltán győzelmét hozta, aki Steak A kategóriában a 2., Steak B kategóriában pedig 1. helyet ért el, így ‒ a kiírt díjak mellett ‒ elnyerte a jogot, hogy részt vegyen a jövő márciusi amerikai világbajnokságon. Ezzel ő lett a legeredményesebb új versenyző is, mert ez volt életében az első olyan verseny, ahol egyéniben indult.
A nyertes elmondta, természetesen sok eseményen részt vett már segítőként, többek között a vb-n is, mostani indulását pedig rengeteg gyakorlás előzte meg, de ez a kiváló eredmény őt is meglepte. Mint kifejtette: nagyon sok múlik a hús minőségén, ezenkívül csak három fűszert használt. A versenyen a bírók „duplavak-módszerrel”, kizárólag az átsütöttség, íz, állag, megjelenés és összhatás alapján pontoznak.
Az egyes versenykategóriák nyertesei: Steak A: Turanicz Gergely; Steak B: Lencsés Zoltán; BBQ-marhaoldalas: Sütő Tamás; Hamburger: Erdei Attila.
Nyitóképünk illusztráció.