Élet+Stílus MTI 2020. december. 02. 09:58

Szlovéniából érkezett a Vatikán idei karácsonyfája

A 28 méter magas lucfenyő három napon át utazott a szlovéniai Kocevjéből.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

Felállították a Szlovéniából érkezett fenyőt a római Szent Péter téren. A feldíszített fa díszkivilágításának bekapcsolása és a betlehem megszentelése december 11-én lesz 16 óra 30 perckor.

A betlehemi jászol idén az Abruzzo olasz régióban lévő Castelliből, a kerámiaművészet egyik központjából származik. Az 54 figurát 1965 és 1975 között diákok tervezték, munkájukat a helyi pásztorhagyományok ihlették. A karácsonyfa és a betlehem január 21-ig lesz látható.

A karácsonyfaállítás szokását II. János Pál pápa honosította meg 1982-ben. Azóta minden évben más és más országból vagy régióból küldenek fenyőfát a Vatikánnak.

Szlovénia már egy évtizede minden évben felajánlott karácsonyfát a Szentszéknek, amely idén végül elfogadta az ország adományát.

A szlovén kormány 100 ezer euróra (36 millió forint) becsüli a vatikáni karácsonyfaállítás és a kísérőrendezvények költségét. Ezen belül az 1 nagy és 42 kisebb fenyőfa megvásárlásának 40 ezer eurós (14,5 millió forintos) költségét a Szlovén Erdészeti Alapból fedezik.

A koronavírus-járvány miatt Ferenc pápa a megszokottnál szűkebb formában tartja meg a hagyományos karácsonyi misét. Arról, hogy hívők milyen formában vehetnek részt az idei szentestén az istentiszteleten, egyelőre a vatikáni sajtóhivatal nem közölt információkat.

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról