Élet+Stílus T.S. 2020. november. 20. 10:45

Sztárséfből botrányhős

Nem először borzolta az emberek idegeit az ismert tévés ausztrál séf és étteremtulajdonos, Pete Evans. Eddig megúszta, de most jelentős üzleti- és presztízsveszteséggel számolhat.

A fekete nap, más néven a napkerék neonáci szimbólum Pete Evans közösségi oldalán tűnt fel egy posztban, és azonnal óriási felháborodást váltott ki. A sztárséf hiába kért bocsánatot követőitől azzal, hogy fogalma sem volt a jelkép tartalmáról. Egy rajzfilmjelenetet osztott meg, amelyben egy hernyó és egy pillangó beszélget és iszogat közös asztalnál. Csakhogy a pillangó szárnyán ott az ábra. Villámgyorsan tizennégy forgalmazója, valamint szponzorai bizalmát veszítette el. Megszakította vele a kapcsolatot a Melbourne-i 7-es csatorna, ahol a sorozatai futnak, könyveit, valamint termékeit levették ajánlati listájukról a forgalmazók.

A 47 éves Evans az ezredforduló óta csillog-villog az ausztrál (és amerikai) kulináris világban, évente több szakácskönyvet ad ki, népszerű televíziós főzőműsorokat vezet, nem mellesleg saját receptúrájú gasztronómiai termékeit forgalmazza a nagy üzletláncokban. Igen jó érzékkel lovagolja meg a mindenkori trendeket, az utóbbi években például a paleo és keto diétákat. S egyre inkább afféle életvezetési guruként adja elő magát.

Először 2015-ben került a viták kereszttüzébe egy, kismamáknak, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt paleo életmód és szakácskönyve miatt. A két szerzőtársával (kismamabloggerrel és természetgyógyásszal) együtt jegyzett, már kiadásra előkészített Bubba Yum Yum megjelentetését végül a kiadó megtagadta. Az indíték: arra ösztönözte például az anyákat, hogy tápszer helyett csirkemájas csontlevest készítsenek a kicsiknek, mert így biztosan megelőzhetik a fejlődési rendellenességeket. Egészségügyi szakértők véleménye szerint azonban, ezzel mérgezést és halált is okozhatnak, mivel tízszer annyi A-vitamint tartalmaz az ajánlott táplálék, mint amit egy csecsemő szervezete fel tud dolgozni.

A szerző ugyan a kritika hatására számos változtatást hajtott végre a könyvben, de így is potenciálisan veszélyesnek tartják a szakértők. 2016-ban az oszteoporózisban szenvedőknek ajánlotta a séf, hogy hagyják el a tejtermékek fogyasztását, mert a "tejből származó kalcium éppen hogy eltávolíthatja a csontokból a kalciumot"! Persze mindjárt szolgált is jó néhány tejhelyettesítő recepttel. 2018-ban a fényvédők használata helyett inkább azt javasolta, hogy egészséges étrend mellett nézzenek a delikvensek napkeltekor és naplementekor a napba...

Sok bírálat érte Evanst az utóbbi hónapokban azért is, mert a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvési-elméletek népszerűsítőjévé vált, azt állítva, hogy a koronavírus nem is létezik. Majd a „vuhani vírus” ellen egy BioCharger készüléket reklámozott, amely mentálisan helyreállítja az emberek tudatát, növeli az állóképességüket és erejüket. Ezért büntetést is róttak ki rá.

A közösségi médiában másfélmillió követővel rendelkező séffel szemben kétségtelenül a most hétfőn közzétett posztja verte ki igazából a biztosítékot.

Vannak, akik ezek után már tényleg nem sok jövőt jósolnak a sztárséfnek, és úgy vélik, a médiában a továbbiakban nincs helye. Míg mások szerint az is előfordulhat, hogy a fekete nap körüli botrányból és hírverésből is hasznot húzhat.

Legfeljebb harmadszorra is megkapja az ausztrál szkeptikusok Hajlított Kanál díját, amit áltudományos tevékenységéért már 2016-ban és az idén is elnyert.

karácsony 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról