Óvatosságra inti a vásárlókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a tökvásárlással kapcsolatban. Azt írják, az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, közülük azonban nem mindegyik ehető.
A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak. Ezek rendkívül keserűek, hőrezisztensek, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben, néhány falat után is nagyon kellemetlen tüneteket okoz. Kaphatunk tőlük gyomorgörcsöt, de jelentkezhet miattuk hányás, hasmenés, kiszáradás is.
Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Franciaország jelezte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak, hogy náluk jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma. Elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, fokozatosan egyre többet. Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak. A megbetegedéseket közel 40 százalékában boltban vásárolt, 60 százalékában pedig otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhoz kapcsolódó szokásokkal.
A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – az élelmiszer-forgalmazó vállalkozóktól azt kéri:
- Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
- A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelöljék a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.
A hatóság megjegyezte: fontos a felelős vásárlói magatartás is. Arra kérik a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg. A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, dekorációs célra használják.