Miért finomabb az olvadt sajt? A tudomány végre megtalálta a választ
A zsír az oka mindennek – a Yale Egyetem kutatói felfedték az okát annak, hogy miért fogyasztják szívesebben az emberek az olvadt sajtot, mint a hideget.
A zsír az oka mindennek – a Yale Egyetem kutatói felfedték az okát annak, hogy miért fogyasztják szívesebben az emberek az olvadt sajtot, mint a hideget.
Miközben legtöbben még az édes-sós-savanyú-keserű négyes melletti ötödik alapízt sem igazán ismerik, amerikai kutatók most találtak egy hatodikat. És már azt is tudni vélik, hogy miért érzékeny rá az emberi ízérzékelés.
Az etnikai hovatartozás is szerepet játszhat abban, mennyire érzi valaki keserűnek az étcsokoládét, a brokkolit vagy a grapefruitot – állítják dán kutatók. A megállapítás meglepő, a magyarázat prózaibb
Ha Rómában jársz, élj rómaiul - tartja a mondás. Így nem is lehet teljes az utazás élménye, ha nem ismerkedünk meg egy ország gasztronómiájával. Az előzetes tájékozódást, a választás lehetőségét könnyíti meg az internetes TasteAtlas, amely segít abban, hogy hol és mit érdemes megkóstolni a nagyvilágban.
Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók. Azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.
Sétálunk, sétálunk, de nem egy dombra lecsücsülünk, hanem három cukrászdába is betérünk. Megédesítjük az indián nyár rövidülő napjait, begyűjtjük a kalóriákat és a pecséteket.
Negyvenötödik születésnapját ünnepelte idén a Túró Rudi. A hvg.hu munkatársai megnézhették a mátészalkai gyárban, hogy készül "az igazi pöttyös". És igen, látták, kóstolhatták a királyt ruhátlanul.
Az ízek hangzó párjait szeretnék megtalálni egy játékos internetes kísérletben: a közönségnek különböző hangmintákat kell a négy alapízzel összepárosítani.
Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét – ezt állapították meg európai szakemberek, akik szerint újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízek érzékelését.
Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül - idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
Sok ember azért nem szereti a kelbimbót, mert túlságosan érzékenyek az ízlelőbimbói - idézte egy táplálkozástudományi szakember megállapítását a BBC hírportálja.
Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sültkrumlinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.