2010. augusztus. 02. 15:57 MTI Utolsó frissítés: 2010. augusztus. 02. 15:59 Plázs

Műtét után más íze van a sültkrumplinak?

Koszorúér sebészeti beavatkozás után más íze lesz a sültkrumlinak vagy a citromnak, sőt van olyan is, aminek az ízérzete fokozódik, mint az édes vagy a sós. Ez befolyásolhatja az operáció utáni diétát és ezzel a beteg gyógyulását is - hívják fel a figyelmet a dietetikusok egy tanulmányban, melynek eredményeit a Journal of the American Dietetic Association közölte.

Mary Keith, aki egy kanadai kórházban dolgozik dietetikusként, fölfigyelt arra, hogy koszorúér-áthidaló műtét után a betegek egy része nem szívesen eszik meg bizonyos ételeket, melyeket korábban nagyon kedvelt és ez fordítva is ígyvan. Ez a műtét a leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás: az Egyesült Államokban évente félmillió ilyen operációt végeznek.

A műtét utáni időszakban megváltozik a citrom vagy a sültkrumpli zamata, viszont az alapvető ízek, az édes, a sós, a savanyú és a keserű erősebbé válnak. Korábbi vizsgálatok jelezték, hogy az éhség fokozza az ízérzést, ezért a kutatók föltételezték, hogy a változásokban a műtét előtti és utáni koplalás is szerepet játszhat. A kanadai munkacsoport 33 koszorúér-áthidaló operációra váró beteget vont be a tanulmányba. Ezek átlagos életkora 62 év volt. A kutatók megjegyzik azt is, hogy a csoport fele dohányzott. 

Az önkéntes vizsgálati alanyoknál négy alkalommal végeztek ízvizsgálatot. Először a műtét előtt, majd a kórházból távozás után, illetve öt hét múlva és a műtét utáni negyedik hónap végén. Minden alkalommal kicsi edényekből, folyékony formában kapták az ízlelni valót. Az operáció előtti ízérzéshez képest a betegek sokkal jobban megérezték az alapízeket a műtét után. A kutatók hangsúlyozzák, hogy kis vizsgálati csoporttal dolgoztak. Érdekes, hogy sok szívbeteg a műtét után nem kívánta folytatni a vizsgálatot - elképzelhető, hogy éppen azért, mert voltak, akiknek az operáció előtti, kedvelt ételek íze kellemetlenül megváltozott.

A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy fontos kérdés került előtérbe, mely további kutatást igényel. Az eredmények felvetik a kérdést, a betegek a műtét után esetleg azért javulnak lassabban, mert nem táplálkoznak megfelelően, éppen a kritikus lábadozási időszakban. Figyelmeztetnek arra, hogy a sebészeti beavatkozások után adott, erősítőnek szánt ételek gyakran eleve édesek és ha ezek íze túlságosan édessé válik, a beteg azt nem szívesen eszi meg.

Gazdaság hvg.hu 2024. december. 01. 07:00

És akkor Varga Mihály állást váltott, a hitelminősítő pedig beszólt a magyaroknak

Pénteken végre felszállt a fehér füst, Orbán Viktor Varga Mihályt választotta a jegybankelnöki posztra, miközben Matolcsy György máris azt jósolja, hogy az évtized két legjobb éve vár ránk. Még aznap este a Moody’s kemény kritikával illette a magyar gazdaságpolitikát. A kormány arra épít, hogy végre sikerül költekezésre bírni az óvatoskodó országot. Persze, csak úgy lehet többet költeni, ha van miből. A hároméves bérmegállapodás ezt segítené, feltéve, ha a lakhatási válság és az újabb inflációs hullám el nem viszi az egészet. Ez a HVG heti gazdasági összefoglalója.