2007. április. 24. 18:18 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 24. 18:08 Plázs

Tiltakozik a Mc'Donalds, egészségesebb lett a sültkrumpli

Visszautasította a McDonald's Magyarország Kft. az Elhízástudományi Társaság hétfőn kiadott közleményét a gyorséttermekben használt sütőolajok magas transzzsírsav tartalmáról, és hangsúlyozta, hogy lehetőséget biztosít a sütőolaj vizsgálatára.

A Budapesten zajló, Európai Elhízástudományi Konferencián bemutatták egy Dániában elvégzett vizsgálat eredményét, amely két nemzetközi gyorsétterem hálózat - köztük a McDonald,s - termékeinek elemzése nyomán megállapította, hogy ugyanazon étel teljes zsírtartalma akár 40 százalékkal, míg transzzsír tartalma nagyságrendekkel különbözhet, attól függően, hogy a világ melyik részén vásárolták. "A Magyarországon mért értékek a legrosszabbak között szerepelnek" - közölte az Elhízástudományi Társaság. 
 
A McDonald's állásfoglalása szerint az Elhízástudományi Társaság közleménye egy 2005-ös kutatásra támaszkodott, és nem kérdezte meg őket az azóta elért eredményekről.  Hangsúlyozták, hogy Európa-szerte, így Magyarországon is 5 százalék alá csökkentette az éttermeiben használt sütőolaj transzzsírsav tartalmát. Európai központja pedig azon dolgozik, hogy még az idén új összetételű, maximum 2 százalék transzzsírsav tartalmú sütőolajat vezessen be az itt működő 6300 éttermében. Az új olaj a lehetséges legalacsonyabb transzzsírsav tartalommal bír, megfelel a legszigorúbb, Dániában bevezetett szabályozásnak.
 
"Rendkívül fontos számunkra, hogy a tudományos társadalom tisztában legyen a transzzsírsav csökkentésre irányuló törekvéseinkkel" - olvasható a gyorsétterem tájékoztatójában, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy ezt készek bizonyítani is a szakembereknek.