Szívbetegséget okoznak a transzzsírok
A koszorúér- betegség kialakulásának kockázata háromszor nagyobb azoknál a nőknél, akiknél magas a transzzsírok szintje a vérben - olvasható a Vérkeringés (Circulation) című amerikai szaklapban. A Harvard Egyetem nők körében végzett vizsgálatának eredményét a lap az eddig ismert legmeggyőzőbb bizonyítéknak tartja.
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének vizsgálatában 1989-90 között harmincezernél több nőtől vettek vérmintát, majd hat éven át nyomon követtek egészségi állapotukat. A hatéves periódus alatt 166 esetben alakult ki koszorúér betegség – mégpedig olyan eloszlásban, hogy a legmagasabb transzzsír tartalmú vérmintákhoz a koszorúér betegség háromszoros kockázata társult a legkevesebb transz-zsírt tartalmazókhoz képest.
Az említett eredmény a korábbiakhoz képest még erősebb összefüggést mutat a szívbetegség és a transzzsír bevitel között. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a vértestek zsírtartalmának meghatározása jóval megbízhatóbb, mint a betegek bevallásán alapuló étrendi beszámoló. A vizsgálatot végző kutatócsoport vezetője, Frank Hu utalt arra, hogy a transzzsír fogyasztást a vörösvértestek transzzsír tartalma alapján határozták meg. Mivel az emberi szervezet nem állít elő transzzsírt, a vértestekben kimutatható mennyiség jól tükrözi az élelmiszerek útján történő bevitelt.
Az amerikai kutatók megjegyzik, hogy az észlelt megbetegítő hatás valószínűleg nem kizárólag a koleszterinszint változásával magyarázható, a transzzsíroknak feltételezhetően további érkárosító hatása is van; ennek vizsgálatához további kutatásra van szükség.