Élet+Stílus Tóth Sándor 2018. július. 26. 09:07

Íz Világatlasz utazóknak – európai ikon a gulyás

Ha Rómában jársz, élj rómaiul - tartja a mondás. Így nem is lehet teljes az utazás élménye, ha nem ismerkedünk meg egy ország gasztronómiájával. Az előzetes tájékozódást, a választás lehetőségét könnyíti meg az internetes TasteAtlas, amely segít abban, hogy hol és mit érdemes megkóstolni a nagyvilágban.

  Már több mint 16 ezer ételt, receptet és alapanyagot tartalmaz a még tesztelés alatt álló ízes vagy más fordításban kóstolós térkép. A világhálón elérhető a website  , a Facebook  profil, valamint ott az Instagram és a Twitter is. Az egyedülálló, angol nyelvű ország- és ételenciklopédia szellemi atyja a horvát Matija Babić újságíró/vállalkozó. A különböző internetes oldalak alapító szerkesztőjeként ismertté vált, tapasztalt szakembernek tartott Babić három évig dolgozott teamjével a gasztronómiai atlaszon, amíg a jelentős mennyiségű információt, kép- és grafikai anyagot elkészítették, begyűjtötték és felhasználó barát formában feldolgozták, rendszerezték.

A Taste Atlas különösen hasznára lehet azoknak, akik éppen vakációra, utazásra készülnek a világ valamelyik országába, s eligazodni akarnak, mit érdemes enni, mik az ottani legjellegzetesebb ételek, élelmiszerek, italok. Az egyes nemzetek gasztronómiája  persze azoknak is érdekes lehet, akiket csak egyszerűen érdekel a kulináris glóbusz, vagy keresnék a helyben elérhető nemzeti éttermekben a jellegzetességeket. A gyorsan megszerezhető információk mellett akár órákig tartó böngészésre is késztethet a TasteAtlas. Ehhez nem kell mást tenni, csak beírni az atlasz keresőjébe az adott országot, ahol az különböző régiók, városok helyi specialitásai között lehet válogatni.

A TasteAtlas-ra természetesen felkerült Magyarország is. Budapest mellett az ország több régiója is megtalálható. Olyan jellegzetességekkel, mint a lángos, pogácsa, kifli, gulyás, palócleves, paprikás csirke, pörkölt, sólet, hurka, tarhonya, szürke marha,  szalonna,. Az édességek közül nem maradhatott ki a  Gundel palacsinta, Esterházy torta, Somlói galuska, krémes, zserbó. Szerepelnek a hungarikumok: gyulai és csabai kolbász, téli szalámi, szegedi és kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, alföldi kamillavirágzat, gönci sárgabarack, lekvár, makói hagyma, hajdúsági torma,és persze, hogy az Unicum. Az ételeket, élelmiszereket színes fényképekkel illusztrálják, leírással, történetükkel és recepttel tűntetik fel (ez utóbbiakat azért majd átböngésszük mi is). Kóstolási helyszínként pörköltfronton szerepel pédául a Gettó Gulyás, a Fülemüle, a Frici Papa Kifőzdéje. Gulyás javallt a Hungarikum Bistroban, a Pest-Buda Bistroban, a Spinozában, a For Sale-ben. A krémest egyebek mellett az Augusztnál, a Daubnernál, a füredi Bergmannál, a Szamos Marcipánnál ajánlják kóstolásra.

Facebook

A szerkesztők gasztronómiai-, idegenforgalmi szakemberek tanácsai alapján sok esetben éttermet is ajánlanak a kiválasztott ételekhez. S a folyamatos bővítésbe, szerkesztésébe bevonják a weboldal látogatóit, a facebookozókat is, szabad a pálya, lehet ajánlani újabb ételeket, élelmiszereket. Sokan élnek is a lehetőséggel, a jelenlegi állás szerint  szerte a világból már több mint 32 ezer úgy nevezett "food experts", azaz kaja tipp érkezett. A sokféle lehetőséget kihasználva az ízes atlasz szerkesztői tematikus ételtérképeket is összeállítanak, ilyen például az olasz tésztatérkép vagy a francia sajttérkép, de készítettek az ikonikus európai ételekről és legendás éttermekről is összeállítást. A kontinens 20 ikonikus étele közé a gulyást is besorolták.

Facebook

 Az European Street Food Map, az Európai Utcai Ételek Térképén tipikus magyar utcai ételként is külön feltűntetik a magyar lángost, míg a Gundel palacsinta a palacsintaféleségek európai térképére került fel. A TasteAtlas aktuális nyári salátaajánlattal is szolgál, (Refreshing Summer Salads), bemutatva a bolgár sopszkát, a görög  és izraeli salátát, az olasz Caprese-t, a libanoni tabulét (tabbouleh).

Facebook
Facebook

A TasteAtlas szerkesztői így fogalmazzák meg gasztronómiai missziójukat: „Küldetésünk, összegyűjteni a világ ételeit és összetevőit, megőrizni a feledéstől a nagymamák hagyományos receptjeit, ösztönözni az utazókat, hogy a magas színvonalú, hiteles és helyi ételeken keresztül megismerjék a különböző kultúrákat.”

     

hvg360 Köves Gábor 2024. december. 04. 19:30

Jean Reno a HVG-nek: Visszavonulni? Magát a szót sem értem

Már magyarul is olvasható a világhírű francia színész első regénye, az Emma. Jean Renóval a Luc Bessonnal közös múltról, Natalie Portman ellenérzéseiről, egy tehetséges pingvinről, egy vaginába rejtett memóriakártyáról és Robert De Niróról is beszélgettünk.