Sétálunk, sétálunk, de nem egy dombra lecsücsülünk, hanem három cukrászdába is betérünk. Megédesítjük az indián nyár rövidülő napjait, begyűjtjük a kalóriákat és a pecséteket.
Három kellemetes-neves budapesti cukrászdának remek ötlete támadt. Tekintve, hogy mindegyikük más-más stílust képvisel, kitalálták, hogy összefogva „európai cukrász-túrára” invitálják a városlakókat. Az őszi süteménytúra állomásain egy kártya kiváltásával, ami természetesen bármelyiküknél megtörténhet, illetve a már meglévő kártya felmutatásával 10% kedvezménnyel lehet sütizni. Ha valaki teljesíti az összes állomást – valljuk be, édesszájú sétálónak azért ez nem egy olyan nagy kihívás - és felfedezi Európa süteményeit, akkor egy nyereményjátékban is részt vehet, amelyen egyedi, ízesített, egzotikus fűszerekkel készített gyöngyöző borokat sorsolnak ki.
Ha jóllaktunk, gömbölyödtünk, lesétáltuk és betelt a kártya, azaz megvan mindegyik pecsét, akkor csak be kell dobni bármelyik üzletben a kihelyezett gyűjtőedénybe, s várni a sorsolást, amelyet november 6-án tartanak, eredményéről a cukrászdák a facebook oldalukon adnak hírt.
Az európai cukrász-túra két hétig, október 14-től október 30-ig tart.
Állomáshelyek:
Auguszt – a magyar hagyományok
Az Auguszt család 1870 óta meghatározó szerepet játszik a magyar süteménykultúra alakításában, napjainkban a klasszikus cukrászművészet hagyományainak legfőbb ápolója, miközben a tradicionális alapokon állandó megújulásra is törekednek. Auguszt József, a dinasztia negyedik generációjának leszármazottja feleségével, Auguszt Ibolyával írja tovább a családtörténetet Buda szívében, a Fény utcában, abban az üzletben, amely immáron 60 éves. Hogy mi a süteményeik titka? Igazán egyszerű az alaprecept: a generációk által felhalmozott tudás, szakértelem, precíz arányok, kiváló alapanyagok.
Damniczki – a franciás vonal
A Damniczki név sokaknak ismerősen csenghet. Bár Budapesten még csak egy bő éve nyitottak üzletet, a cukrász manufaktúra 25 éves székesfehérvári múlttal rendelkezik. A fagylaltjairól híressé vált cukrászdában a közkedvelt ízek a téli hónapokban is a pultban maradnak - sütemény formájában. A francia mono desszertek világában otthonosan mozgó Damniczki Balázs ugyanis a díjnyertes fagylaltokat és a közönség kedvenceit egy-egy önálló édességbe álmodja. Francia-magyar fúzió és elegancia a desszertes tányérokon.
Wiener Szalon – a bécsi hangulat
Bár az Ausztriában és Itáliában tanult tulajdonos Groissböck úrnak négy üzlete is akad Bécsben, mégis a budapesti Corvin sétányon nyílt Wiener Szalon a kedvence. A bécsi cukrászcsalád, Nicholas és csapata Pestre is elhozta a békebeli osztrák ízeket és minőséget: kézműves fagylaltozó (bio alapanyagokkal), igazi bécsi kávézó, süteményező, reggeliző hely. Csak halkan súgjuk: fánkban is nagyon erősek.