BrandChannel Sedacur forte 2020. szeptember. 16. 07:30

Ön is „kiégett” már ebben az évben? – Mindent a burnout-szindrómáról

A kiégés a stresszt követően – mi több, annak sokszor egyenes következményeként – a modern ember egyik leggyakoribb fizikai-lelki betegsége. A fokozott terhelés, annak vágya, hogy életünk minden területén maximálisan teljesítsünk, kiváló munkaerők, szülők, barátok legyünk, sajnos sok esetben oda vezet, hogy elveszítjük önmagunk és az életünk felett a kontrollt. De mi is az a burnout, melyek az árulkodó tünetei, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük?

Mit nevezünk kiégésnek?

A kiégési szindróma (burnout syndrome) a hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel járó tünetegyüttes.

Kezdetben önsegítő közösségek tagjainál, krízisintervenciós központok munkatársainál, egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinál figyelték meg, azonban mára már minden foglalkozás esetében előfordulhat, a kutatások alapján azonban a humán szolgáltatások területén dolgozók körében nagyobb a veszélye.

Tünetek:
 • a testi-szellemi kimerültség jelei, amelyek már megfelelő mennyiségű többletpihenéssel, például a délutáni alvással sem szűnnek meg,
 • a munkában folyamatos megfelelési-bizonyítási kényszer,
 •  személy saját lelki-fizikai szükségleteinek háttérbe helyezése, elhanyagolása, önfeláldozó életmód,
 • általánossá válik a közömbösség, az empátiás készség visszafejlődése, fásultság, visszahúzódás vagy védekező viselkedés,
 • az intolerancia fokozódása,
 • az egyén saját „belső világával” való kapcsolat elvesztése
 • depresszió, belső üresség érzése, reménytelenség,
 • alacsony önértékelés, a munkateljesítmény csökkenése,
 • a személyközi kapcsolatokban negatív, cinikus, rosszindulatú kommunikációs stílus,
 • közöny, érzelemmentesség, visszahúzódás, fásultság vagy túlérzékeny, védekező viselkedés,
 • az állapot nem korlátozódik a szakmai tevékenységre, hanem életérzéssé alakul.

Hogyan alakul ki?

Megjelenésében és kialakulásában szerepet játszhat az elismerés hiánya, mely nem csupán az anyagi jellegű juttatások, de az erkölcsi elismerés elmaradására is vonatkozik. A túlságosan hosszú munkaidő, az extra igénybevétel melletti nagy felelősség ugyancsak kockázati tényező.

Különösen veszélyben vannak azok, aki egyedül dolgoznak, hiszen nincs lehetőségük szakmai tapasztalatcserére, és nem kapnak visszajelzést tevékenységükről. Oka lehet még a vezetőség segítő-motiváló jelenlétének hiánya, a karrierépítési lehetőségek korlátozottsága, de az adminisztratív terhek nagy aránya az effektív munkához képest szintén probléma forrása lehet.

A burnout-szindróma folyamata

A kiégés jól elkülöníthető szakaszokra osztható. Kezdetben az illető túláradó lelkesedéssel veti bele magát a munkába, intenzíven, a dolgokat mélyen átélve, a saját személyiségét legfőbb munkaeszközként használva végzi a munkáját. A probléma kezdetét jelzi, amikor a lelkesedés, a tűz, a teljesítmény csökkenésnek indul, és mivel nem érkeznek újabb, inspiráló visszajelzések, alábbhagy az érdeklődés a munkatársak és a feladatok iránt is. A következő stádiumban a kezdeti elvárások és az idealizált elképzelések konfliktusba kerülnek a valósággal, ami frusztrációt szül.

Hiába tesz még nagyobb erőfeszítéseket az érintett, mindeközben a személyes szükségleteiről egyre inkább megfeledkezik. Magánélete rovására a munkája kerül a középpontba, egyre többet foglalkozik a feladataival, ugyanakkor a teljesítménye egyre kevésbé hatékony. Romlanak a társas kapcsolatai, és maga sem veszi észre, de kollégái, ügyfelei felé sem képes már megfelelő empátiával fordulni.

A kiégési szindróma utolsó fázisára a közöny jellemző: a munkavállaló magába fordul, visszahúzódik, feladatait sematikusan végzi, társas kapcsolatait felfüggeszti.

A megelőzés fontossága: mit tehetünk a mindennapokban?

A kiégés egyik legfőbb okozója a munkahelyi stressz, de ahogy fent is leírtuk, a tünetegyüttes a munkahelyi alulteljesítés és motiválatlanság után a társas kapcsolatainkat és teljes személyiségünket rosszul érintheti.

Akár a munkával, akár a párkapcsolattal vagy a családi élettel van gond, a megoldáshoz vezető első lépés az, ha kiszállunk a mindennapi mókuskerékből, és valami olyat csinálunk, amit egyébként nem szoktunk. Munka esetében egy hosszabb szabadság, de akár munkahelyváltás is megfontolandó lehet. Ha a párkapcsolatunkban vagy a családi életünkben érezzük a kiégés jeleit, akkor egy nyaralás, utazás, pár közös élmény csodákra képes. Fontos azonban, hogy a visszatérés után ne süppedjünk vissza a szürke hétköznapokba!

A munkahelyünkön törekedjünk arra, hogy minden esetben annyi feladatot vállaljunk el, amennyit valóban képesek vagyunk egyenletes színvonalon elvégezni. Ha úgy érezzük, hogy elborítanak a teendők, kérjünk segítséget, kezdeményezzünk beszélgetéseket, alakítsunk ki új rutinokat azokra az időszakokra, amikor fokozottabb a megterhelés.

A kiégés megelőzésében a munkáltatónak is fontos szerepe van, hiszen ő az, aki kiosztja, rendszerezi a feladatokat, figyeli a munkafolyamatot, és ha kell, akkor beavatkozik. Fontos, hogy egyértelműen kommunikáljon, és ha a munkavállalók jól teljesítenek, akkor azt ismerje el.

A burnout tünetei könnyen azonosíthatók, akár önmagunk számára is. Ha érzékeljük a tüneteket, akkor ne féljünk segítséget kérni: így a problémát még időben, a folyamat elején kézben tudjuk tartani. Legyenek mindig apróbb programjaink, amik feltöltenek, ne legyen minden nap ugyanolyan. Ha rendszeresen szánunk időt magunkra, és arra, hogy olyasmit csináljunk, ami tényleg kikapcsol, akkor a kiégés megelőzhető.

Hirdetés

2 az 1-ben: nappal nyugtat, este altat

A Sedacur forte az előnyös növényi hatóanyag-kombinációnak köszönhetően nappal oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Szedése a mindennapi tevékenységet nem befolyásolja hátrányosan: nem rontja a figyelmet, sem az autóvezetéshez is nélkülözhetetlen képességeket, az éberséget és a reagálóképességet.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.sedacur.hu/

Sedacur forte