Zhvg MTI 2021. június. 06. 20:00

Komplett madárkatasztrófát sikerült okoznia két drónozó turistának egy amerikai rezervátumban

Két, illegálisan röptetett drón zuhant természetvédelmi területre az USA-ban.

Zhvg
Friss cikkek a témában

Tengeri madarak nagyjából háromezer tojást hagytak magára költés közben az amerikai Huntington Beach-en található Bolsa Chica rezervátumban, miután májusban két, illegálisan röptetett drón elijesztette őket, ráadásul az egyik mini helikopter a fészkeik közé csapódott. Az úgynevezett pompás csérek valószínűleg ragadozó támadásának vélték a közeledő drónokat, ezért hagyták magukra fejvesztve a fészkeiket.

Ezekben a napokban, amikor már a tojásból kikelő madárfiókáktól kellene hemzsegnie a San Diegótól északra fekvő fészkelőhelynek, most csak tojáshéjdarabok tarkítják a tájat. Melissa Loebl, a rezervátum igazgatója szerint soha ekkora tojáspusztulás nem történt még a rezervátumban, amely 100 ezer látogatót vonzott tavaly, a pandémia idején.

A sok látogató ugyanakkor több drónt, kutyát és biciklit is hozott magával, holott ezek mind tiltottak a védett területen. Az igazgató szerint főleg a póráz nélküli kutyák jelentenek veszélyt a félénk madarakra.

A Bolsa Chica természetvédelmi területen körülbelül 800 növény- és állatfaj él tartósan, vagy pihen meg vándorlás közben.

A nyitókép illusztráció.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.