Zhvg hvg.hu 2021. június. 06. 20:55

Egy vagyont találtak egy bálna hasában jemeni halászok

Hogyan tudja megváltoztatni egyetlen bálna a halászok életét a világ egyik legszegényebb országában?

Zhvg
Friss cikkek a témában

- Annyira boldognak éreztem magam. El sem tudom mondani ezt a gyönyörű érzést.

 - Köszönjük istennek ezt az ajándékot!

- könnyeikkel küszködő jemeni halászokat mutatott be hétvégi riportjában a BBC, akik egy rothadó bálnatetem belsejében bukkantak egy felbecsülhetetlen értékű kincsre: ámbrára.

A BBC stábja 35 halász útját követte Dél-Jemenben, amikor egy ámbráscet tetemére bukkantak az Ádeni-öbölben. A kimúlt állat hasában nagyjából másfél millió dollár értékű ámbrát találtak, ami még magyar viszonylatban is komoly összegnek számít - alsó hangon is 400 millió forint -, hát még egy olyan, sokéves polgárháború dúlta országban, ahol az ENSZ becslése szerint a népesség 80 százalékát fenyegeti közvetlenül éhinség.

A riport szerint az ámbra egy nagyon ritka és rendkívül értékes hatóanyag, ami az ámbráscetek beleiben képződik, mégis a parfümiparban használják, mégpedig az illatanyagok konzerválására.

A 35 halász a kincsből származó pénz egy részén igazságosan osztozott -az őket segítőkkel közösen -, a többit szétosztották a falujuk legszegényebb lakosai között.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.