Zhvg hvg.hu 2021. április. 12. 18:20

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Egy globális kezdeményezés szerint nem csak a hulladékon és a kibocsátáson, de a költségeken is sokat spórolhatnak a kórházak a fenntarthatóbb gyakorlatokkal. A kórházakban és a klinikákon keletkezik ugyanis a legtöbb egyszer használatos műanyaghulladék.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Egy nemzetközi kezdeményezés, a Health Care Without Harm (Egészségügy, károk nélkül) világszerte a fenntartható gyakorlatokat népszerűsíti a kórházakban, amivel nemcsak a hulladékon, de a kibocsátáson és a költségeiken is spórolhatnak a kórházak – írja a Guardian.

A kutatások szerint az egészségügy éghajlatra „mért” lábnyoma megegyezik 514 szénerőmű üvegházhatásúgáz-kibocsátásával. Az Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtárának jelentése szerint az amerikai egészségügy felelős az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 10 százalékáért.

A kórházakban és a klinikákon használják a legtöbb egyszer használatos műanyagot (például maszkokat, kesztyűket, tamponokat és kötéseket), amelyek nem is újrahasznosíthatóak. Sok esetben a már felbontott, ám fel nem használt eszközöket is ki kell hogy dobják, mert már nem sterilek.

A szakértők szerint már csak azzal rengeteg hulladék keletkezését meg lehet előzni, ha ténylegesen csak azokat az eszközöket bontják ki, amit felhasználnak, és amit lehetséges, fertőtlenítenek és újból használnak.

Szintén a brit közegészségügy adatai alapján a kibocsátásuk 6 százalékát az adja, hogy ki kell dobniuk a betegek által meg nem evett ételeket, így a szervezet javaslata szerint mindezt meg lehet előzni, ha megkérdezik a betegeket arról, (mit) kérnek-e enni.

A cikk kitér arra is, hogy általában kétféle hulladék keletkezik a kórházakban: pirossal jelzett egészségügyi, amit elégetnek, és sima. Így csak azzal, ha nem dobnak például papírt, vagy nem fertőzésveszélyes kesztyűket a piros tárolóba, az elégetésükből adódó toxikus anyagok légkörbe kerülésének nagy részét is meg lehetne előzni.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.