Zhvg hvg.hu 2021. március. 18. 11:01

Több mint száz mesterséges vegyületet találtak az emberi szervezetben

Terhes nőket vizsgáltak Kaliforniában, bennük és az újszülöttjeikben is megtaláltak számos mesterséges anyagot. Voltak köztük lágyításhoz, égésgátláshoz, rovarirtáshoz használatos vegyületek, de több tucat anyag esetében a kutatók nem tudták megmondani, hogy honnan származnak.

Több mint száz mesterséges vegyületet mutatott ki terhes nők szervezetét vizsgálva a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem egy vizsgálata. Erről a Phys.org közölt beszámolót. A vizsgálatban 109 mesterséges anyagot találtak, amik közül 55-öt eddig még nem észleltek emberekben, 42 eredete és felhasználása pedig nem ismert.

Az anyagokat a terhes nők és újszülött gyermekeik szervezetében is megtalálták, ami a kutatók szerint arra utal, hogy képesek átjutni a méhlepényen. A kutatók szerint ez aggasztó, mert azt is jelentheti, hogy hogy generációk óta velünk vannak ezek a szennyeződések.

A vegyületek, amiket nagyfelbontású tömegspektrométerrel azonosítottak, különböző fogyasztói termékekből származnak, illetve ipari eredetűek: a 109 közül

  • 40 lágyítókból (élelmiszer-csomagolóanyagok, papírtányérok),
  • 28 kozmetikumokból,
  • 29 gyógyszerekből,
  • 25 fogyasztói termékekből,
  • 23 rovarirtókból,
  • 3 égésgátlókból származik,
  • 7 pedig többek között a kárpitozáshoz használt perfluor-oktánsavak közé tartozik.

A kutatók egyike, Tracey J. Woodruff jelezte, ezek az anyagok már egy ideje benne lehetnek a szervezetünkben, és az újabb technológiák segítségével képesek kimutatni jelenlétüket.

Az anyagok vizsgálatát ugyanakkor nehezíti, hogy a gyártók gyakran nem biztosítják az azok jelenlétét és mérgezőképességének szintjét kutató szakemberek számára a szükséges kémiai standardokat. (via: 24.hu)

Képünk illuszráció.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.