Terhes nőket vizsgáltak Kaliforniában, bennük és az újszülöttjeikben is megtaláltak számos mesterséges anyagot. Voltak köztük lágyításhoz, égésgátláshoz, rovarirtáshoz használatos vegyületek, de több tucat anyag esetében a kutatók nem tudták megmondani, hogy honnan származnak.
Több mint száz mesterséges vegyületet mutatott ki terhes nők szervezetét vizsgálva a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem egy vizsgálata. Erről a Phys.org közölt beszámolót. A vizsgálatban 109 mesterséges anyagot találtak, amik közül 55-öt eddig még nem észleltek emberekben, 42 eredete és felhasználása pedig nem ismert.
Az anyagokat a terhes nők és újszülött gyermekeik szervezetében is megtalálták, ami a kutatók szerint arra utal, hogy képesek átjutni a méhlepényen. A kutatók szerint ez aggasztó, mert azt is jelentheti, hogy hogy generációk óta velünk vannak ezek a szennyeződések.
A vegyületek, amiket nagyfelbontású tömegspektrométerrel azonosítottak, különböző fogyasztói termékekből származnak, illetve ipari eredetűek: a 109 közül
- 40 lágyítókból (élelmiszer-csomagolóanyagok, papírtányérok),
- 28 kozmetikumokból,
- 29 gyógyszerekből,
- 25 fogyasztói termékekből,
- 23 rovarirtókból,
- 3 égésgátlókból származik,
- 7 pedig többek között a kárpitozáshoz használt perfluor-oktánsavak közé tartozik.
A kutatók egyike, Tracey J. Woodruff jelezte, ezek az anyagok már egy ideje benne lehetnek a szervezetünkben, és az újabb technológiák segítségével képesek kimutatni jelenlétüket.
Az anyagok vizsgálatát ugyanakkor nehezíti, hogy a gyártók gyakran nem biztosítják az azok jelenlétét és mérgezőképességének szintjét kutató szakemberek számára a szükséges kémiai standardokat. (via: 24.hu)
Képünk illuszráció.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Hiába helyettesítik a veszélyes vegyi anyagot, annak a hatásait is vizsgálni kellene
Összefüggést találtak a felhalmozódott vegyi anyagok és a lisztérzékenység között
Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk
Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.