Zhvg hvg.hu 2021. február. 16. 18:23

Szélenergiára állt át az Empire State Building

Azzal, hogy mostantól megújuló energia működteti az épületet, annyival kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe, mintha az összes New York-i háztartás egy hónapig nem kapcsolná fel a villanyt.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Az ikonikus Empire State Building, ami az 1930-as évek óta „koronázza”  Manhattan látképét, új szerepben vonul be az építészet történetébe: most már 100 százalékban szélenergia működteti – számolt be a hírről a Thehill.com.

Az épületet birtokló Empire State Realty Trust ingatlankezelő a Green Mountain Energy, megújuló energiára specializálódott céggel állapodott meg. A váltással a számítások szerint 204 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvják meg a légkört: ez megfelel annak, mintha az összes New York-i háztartásban egy egész hónapon át senki sem kapcsolná fel a világítást.

Ráadásul az ingatlankezelőnek is megéri zöldebbre váltani: a lap információi szerint az első év alatt több mint 800 ezer dollárt takarítanak majd meg az Empire State Building villanyszámláján. A felhőkarcolót éppen egy évtizede újították fel: környezetbarát, energiahatékony megoldásoknak köszönhetően azóta 40 százalékkal kevesebb energiára van szükség a működtetéséhez.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?