A húsfogyasztás ökológiai lábnyoma nagy, fehérjére viszont szüksége van az emberi szervezetnek, így a kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy erre megoldást találjanak.
A német Luther Márton Tudományegyetem táplálkozástudományi szakemberei azt vizsgálták, mivel lehetne helyettesíteni a legfőbb növényi fehérjeforrást, a szóját. Arra az eredményre jutottak, hogy a repceolajgyártás melléktermékekéből megfelelő fehérjét lehet kinyerni és a glükóz anyagcseréjének, így az inzulin felszívódásának, valamint a jóllakottság érzésének szempontjából még kedvezőbb tulajdonságokkal is rendelkezik a szójánál – számolt be a Nutrients szaklapban megjelent kutatásról a Science Daily.
Mivel a húsfogyasztás ökológiai lábnyoma nagy, fehérjére azonban szüksége van az emberi szervezetnek, ezért egyre többen kutatják az alternatívákat – legutóbb például ausztrál tudósok tettek arra javaslatot, hogy tengeri hulladékból nyerjünk fehérjét.
A legelterjedtebb növényi fehérjeforrással, a szójával kapcsolatban sok aggály felmerült: egyrészt egyre több ország és kereskedő lép fel az ellen, hogy erdőirtások eredményeképpen termesztik és évekkel ezelőtt a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt is sokat támadták.
Az élettani hatásokon túl a kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy a repcét Európában is termesztik, és a repceolaj gyártása során keletkező melléktermékből elő lehet állítani fogyasztásra is alkalmas növényi fehérjeforrást. A szója semlegességével szemben a repcefehérje egyetlen hátrányának a kutatók a mustáros ízét tartják, emiatt sósabb ízű termékek előállítására alkalmasabb.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
